Het Vlooiencircus

Door Astrid Pater

Vroeger was alles anders. Als je vroeger naar de kermis ging had je geen achtbaan of botsauto's. Vroeger ging je touwtje trekken, ballengooien of naar het vlooiencircus. Daar deden de vlooien hun uiterste best om het publiek te maken. Ze trokken koetsjes, zaten op ballen en deden tal van andere trucjes. In het kaartspel Het Vlooiencircus ben jij de directeur en laat je jouw vlooien allerlei acts uitvoeren.

Maak een voorstelling
In Het Vlooiencircus krijg je punten door het maken van 'Trio's'. Trio's zijn drie verschillende circusactkaarten van dezelfde waarde. Punten kun je ook krijgen door het vormen van een 'Totale Voorstelling' met het liefst zo hoog mogelijke kaartwaardes. Wie met een 'Totale Voorstelling' uitkomt heeft van elk van de tien circusacts een kaart in de hand. Hoe hoger deze kaartwaardes hoe meer punten de voorstelling oplevert. De winnaar van Het Vlooiencircus is de speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft. Het spel eindigt wanneer de laatste kaart van de stapel wordt omgedraaid of wanneer een speler een complete voorstelling uitspeelt. Maar voor het zover is, moet er eerst een en ander gebeuren.

Circusacts verzamelen
De speler die begint draait de bovenste kaart van de stapel. Hij moet dan beslissen of hij deze kaart neemt of nog een kaart omdraait. Neemt hij de kaart dan is zijn beurt voorbij. Zoniet, dan mag hij nog een kaart pakken en deze naast de al omgedraaide kaart leggen. Staat er op de nieuwste omgedraaide kaart een circusact die al in de openliggende rij voorkomt, dan is de beurt van de speler voorbij en heeft hij geen circusact in de hand kunnen nemen. Het is dus belangrijk als speler om niet altijd een kaart met een hoge waarde te willen pakken en soms eieren voor je geld te kiezen. Ga je te lang door met kaarten omdraaien dan wordt de kans groter dat je een dubbele cicrcusact omdraait. Dam mag je helemaal geen kaart in de hand meer nemen. De dubbele circusactkaart wordt op de aflegstapel gelegd. De volgende speler mag in plaats van een kaart om te draaien ook al een van de openliggende kaarten van tafel pakken. Hiermee mag hij meteen uitkomen, mits hij een Trio of Totale Voorstelling heeft.

Actiekaarten
Een kaartspel zou geen kaartspel zijn zonder actie- of bijzondere kaarten. Het Vlooiencircus is wat dat betreft geen uitzondering op de regel. Er is een actiekaart waarbij een medespeler van jouw keuze een kaart uit zijn hand aan jou moet geven. De Medespeler mag beslissen welke kaart hij geeft. Bij een andere actiekaart mag je juist weer een kaart uit de hand van de medespeler trekken en wordt hij overgelaten aan het lot. Tot slot is er de actiekaart waarbij je kaarten moet blijven omdraaien tot de dubbele circusact valt. Deze laatste kaart wordt op de aflegstapel gelegd en de betreffende speler mag een kaart uit de rij pakken. Wordt er een nieuwe dubbele circusact actiekaart gedraaid dan vervalt de vorige actiekaart en wordt de aanwijzing van de nieuwe actiekaart opgevolgd. Wordt de actiekaart nog een keer omgedraaid dan verdwijnt deze op de aflegstapel.

Conclusie
Het Vlooiencircus is een typisch verzamel kaartspel. Je probeer elke keer met een zo sterk mogelijke hand uit te komen om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Maar ondertussen heb je niet door dat de spelers die voor de minder hoge kaarten gaan veel vaker uitkomen. Het is zo'n verzamelkaartspel altijd zoeken naar de balans tussen het uitspelen van de mogelijke kaartencombinaties. Zo is het alleen slim om met een Totale Voorstelling uit te komen als je daarmee je eigen winst veilig stelt. Daarnaast wil ik kwijt dat de artwork er goed uitziet. De vlooienacts op de kaarten zien er allemaal grappig uit. Al met al is Het Vlooiencircus een leuk kaartspel wat zeer geschikt als tussendoortje en voor jonge spelers. Het spel is makkelijk te leren en neemt niet veel tijd in beslag. Zeker de moeite waard.



Uitgever: University Games
Speelduur: 20 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .