Wie is de Ezel?

Door Astrid Pater

 

Van Phalanx zijn de spellenliefhebbers gewend aan spellen met oorlogsthema's of andere tactische bezigheden zoals bij Maharadja. Een kaartspelletje met als titel 'Wie is de Ezel?' komt dan ook verrassend uit de hoek. Belangrijk is dan ook de vraag of dit spelletje publiek zal gaan aanspreken dat wat anders van Phalanx gewend is. Oftewel, is 'Wie is de Ezel?' een leuk kaartspel.

Doel van het spel
Het doel van Wie is de Ezel is zo snel mogelijk je kaarten kwijtraken en daarnaast de Ezel vooral niet in handen te krijgen. Het is de bedoeling dat je zo min mogelijk (en het liefst geen) strafpunten verzamelt. Wie als eerste een bepaald aantal strafpunten haalt (van tevoren afspreken), verliest het spel. Maar voor het zover is, moet er natuurlijk eerst gespeeld worden, de kaarten geschud en uitgedeeld.

In het kort
De kaarten worden geschud en de ezelkaart wordt tussen de eerste 39 kaarten gestopt. De speler die Ezelkaart ontvangt, mag het spel beginnen. Je wilt zo snel mogelijk je kaarten kwijtraken daarbij is het belangrijk om te onthouden dat de kaartwaarden lopen van 1 tot en met 14 (nummer 14 is de joker). De speler die een ronde begint bepaald hoeveel kaarten er gespeeld dienen te worden. De beginnende speler mag dus bijvoorbeeld 3 kaarten met nummer twee neerleggen (de kaarten moeten hetzelfde getal zijn, of dezelfde getallen in combinatie met een joker). De volgende speler moet een hogere kaartwaarde opleggen, maar dan ook drie dezelfde. Zo kan het voorkomen dat iemand met 5 dezelfde kaarten uitkomt, maar ook gewoon kiest om met slechts één kaart te spelen.

Ezelronde
De startspeler in een ronde mag de Ezelkaart spelen. De andere spelers gaan dan een kaart opleggen met een zo laag mogelijke waarde. De speler die de kaart met de hoogste waarde neerlegt, 'wint' de ronde en krijgt alle kaarten inclusief de Ezelkaart. Deze kaart mag hij niet meteen de volgende ronde spelen, dus blijft minimaal een ronde in zijn bezit. Je wilt als speler dus graag voorkomen dat je de Ezelkaart ontvangt aan het einde van een speelpotje. Hoe minder kaarten er in het spel zijn, hoe groter de kans wordt dat je met deze kaart blijft zitten. En de Ezelkaart levert wel 20 strafpunten op!

Conclusie
Wie is de Ezel is een snel kaartspelletje dat ook gemakkelijk te leren valt. Het is verder niet heel diepgaand en daarom zeer geschikt als vermakelijk tussendoortje, maar ook niet meer dan dat. Hoewel Phalanx bekend staat om kwalitatief goede spellen, maakt Wie is de Ezel dit imago niet kapot. Het zal voor velen gewoon even wennen zijn dat Phalanx soms ook met een 'minder logische' keuze op de spellenmarkt zal gaan verschijnen. Dat wil echter niet zeggen dat de spellen niet leuk zijn, alleen wat minder duurzaam. Wie is de Ezel is kaartspelletje geschikt voor de afwisseling.Uitgever: Phalanx Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Wolfgang Kramer
Spelers: 3-12
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 10,-

. : B A N N E R S : .

Colofon | Disclaimer