Wizard

Door Astrid Pater

Dat tovenaars en tovenaarsleerlingen zo hun eigen spellen spelen leerden we in de boeken van Harry Potter. Op een tovenaarsschool in de buurt van Stonehenge werd het spel Wizard gespeeld.

Ervaringspunten verdienen
Door goed te voorspellen hoeveel slagen je pakt, kun je ervaringspunten winnen. Wie aan het einde van het spel de meeste ervaringspunten heeft, wint het spel. Het aantal rondes dat wordt gespeeld is afhankelijk van het aantal spelers. De eerste ronde krijgt iedereen 1 kaart (er wordt 1 slag gespeeld), de volgende ronde krijgen alle spelers 2 kaarten (er worden 2 slegen gespeeld) en zo gaat het door tot de laatste ronde. Iedere ronde wordt van de aftrekstapel de bovenste kaart gepakt, dat is de troefkaart. In de laatste ronde is er geen troefkaart. Het belangrijkste van het spel is om goed te voorspellen hoeveel slagen je gaat pakken. Dat gaat je uiteindelijk de ervaringspunten kosten (verkeerde voorspelling) of opleveren (goede voorspelling).

Varianten
Uiteraard zijn er enkele eenvoudige varianten op het basisspel. Om te beginnen kun je afspreken dat het totaal aantal te voorspellen slagen in een ronde 1 meer of minder moet zijn dan het totaal aantal slagen dat in die ronde behaald moet worden. Je kunt ook de 1e ronde beginnen met het laten zien van jouw kaart aan alle tegenstanders. Jij mag jouw kaart dan niet zien. Of iedereen voorspelt in eerste instantie voor zichzelf hoeveel slagen hij denkt te pakken en dan maakt iedereen het tegelijkertijd openbaar. De laatste variant is dat iedereen zijn voorspelling op papier zet en het aan het einde van de ronde pas bekend wordt gemaakt.

Conclusie
Volgens mij hebben de tovenaars bij Stonehenge erg goed op de boeren in de buurt gelet en welke spellen zij speelden. Wizard is niets anders dan boerenbridge in een ander jasje. Toegegeven de tovenaars (wint elke slag)- en narrenkaarten (= nul punten) zijn een aanvulling op het oorspronkelijke spel, maar desondanks blijft het boerenbridge in een ander jasje. Geen lelijk jasje overigens, maar je moet je afvragen of je dat een tientje waard vindt.Uitgever: 999 Games
Speelduur: 45 min
Auteur: -
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 9,95

. : B A N N E R S : .