Yahtzee Cards

Door Astrid Pater

Yahtzee is het bekendste dobbelsteenspel ter wereld. Er is bijna niemand die het spel niet een keer gespeeld heeft. Gewoon op een regenachtige zondagmiddag of de camping tijdens de zomervakantie. En dan is er opeens het spel Yahtzee Cards. Een variant op het basisspel. Maar moet je dat wel doen?

Dobbelen om kaarten
In het midden van de tafel komt het Yahtzee Cards speelbord te liggen. In het midden van het speelbord worden drie kaarten open gelegd. Op die kaarten staan mogelijke yahtzee-uitkomsten. Bijvoorbeeld een kleine straat, tenminste 4 dezelfde of een full house. Je kunt een kaart uit het midden winnen door in drie worpen de uitkomst te gooien. Hoe lastiger de te gooien combinatie, hoe meer punten de kaart waard is. Maar de punten van die kaart krijg je pas als je de kaart hebt kunnen banken. En dat kan alleen in het begin van je eigen beurt. Naast het spel liggen kaarten met de Yahtzee-combinatie. Wie Yahtzee gooit, krijgt zo'n kaart. Deze levert de meeste punten op, maar kan ook pas de volgende beurt gebankt worden.

Kaarten stelen
Als je een kaart uit het midden hebt gewonnen, leg je die open voor je neer. Daarachter leg je de dobbelcombinatie waarmee je de kaart te pakken hebt gekregen. De volgende speler kan nu of een kaart uit het midden winnen, maar ook jagen op een kaart van een medespeler. Om de kaart van een ander te stelen, moet je de juiste combinatie gooien en moet het totaal aantal ogen mee zijn dan van die ander. Alleen als jouw gegooide combinatie meer waard is, kun je de kaart van een ander stelen. Die leg je dan voor je en ook die kaart kun je pas banken in je volgende beurt.

Fiches
Wanneer een kaart wordt gestolen, een yahtzee kaart wordt gewonnen of wanneer de worp niet tot een combinatie leidt die een kaart oplevert, komen er fiches in het spel. De fiches komen onder de kaarten in het midden te liggen. Als je een kaart in het midden wint, krijg je de daarbij behorende fiches. De fiches worden meteen gebankt en zijn dus zekere punten. En uiteindelijk draait het allemaal om de punten. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint. Het spel is afgelopen als de kaarten in het midden niet meer tot drie aangevuld kunnen worden, of als de fiches op zijn.

Conclusie
Ik moet eerlijk toegeven dat ik aanvankelijk geen hoge pet op had van Yahtzee Cards. Hoe kan zo'n spel nou opwegen tegen ouderwets dobbelen om punten. Het spel is me alleszins meegevallen. Eigenlijk is het een leuk en dynamisch spel. Je bent niet alleen bezig met de kaarten in het midden van het spel, maar je probeert goede kaarten ook bij medespelers weg te stelen. Zelf punten krijgen en er voor zorgen dat andere punten mislopen. En natuurlijk moet je keuzes maken. Steel je een kaart van een ander om te voorkomen dat hij meer punten krijgt, of ga je voor het stapeltje fiches dat bij een combinatie op tafel ligt. Het is dus van belang goed bij te houden of de andere spelers al veel punten hebben. Yahtzee Cards is een leuk dynamisch spel waarmee je zo een regenachtige zondagmiddag zoet bent.Uitgever: Hasbro
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 19,95

. : B A N N E R S : .