Zeepkisten Race

Door Jan Geerling

 

Van de hand van Arthur Tebbe komt Zeepkisten Race, een nieuw kaartspelletje dat op het doosje vermeld: "je leert het in 5 minuten!". Normaal heb ik altijd wat moeite om me te motiveren voor kaartspellen, omdat je vaak meer tijd nodig hebt voor de uitleg van het spel, dan voor het eigenlijke spelen ervan. Het idee dat ik dit in 5 minuten onder de knie zou hebben klonk me dan ook als muziek in de oren.

Racekaarten
In Zeepkisten Race nemen de spelers elk een racewagentje (zeepkist), en een aantal racekaarten. Vervolgens krijgt men een kwalificatiekaart om de start volgorde te bepalen. De racekaarten geven vervolgens aan wat de speler doet. Op een dergelijke kaart staat vermeld of men rechtdoor, links- of rechtsaf gaat, alsmede een snelheidswaarde van 1 tot 5. De speler die start of op kop ligt geeft aan door een kaart op te leggen welke richting men op gaat. De andere spelers moeten hem volgen door een racekaart met de zelfde richting op te leggen. Diegene die de hoogste waarde heeft opgelegd gaat naar de kop. Heb je bijvoorbeeld geen kaart naar links, en word dat wel gevraagd, dan maak je een stuurfout, en verdwijn je naar de staart van het peloton.

Simpel
Zeepkisten Race is echt een ontzettend simpel spel. Toen mijn medespeler en ik een eerste potje er hadden opzitten, keken we elkaar een beetje ongelovig aan. Is dit echt de gehele opzet van het spel? Met zijn tweeën is het spel ook wel een beetje heel erg simplistisch. Het spel wint echter al snel aan diepgang als je met meer spelers gaat spelen. Continue moet de speler tactische afwegingen maken. Wil je snel aan kop komen en daarmee de richting aangeven, dan moet je een hoge kaart er tegenaan gooien. Het risico is dan wel dat alleen nog maar lage kaarten overhoudt aan het eind, en daardoor je koppositie weer in rook ziet opgaan. Maar als je niet op kop ligt ben je weer afhankelijk van wat de kopman voor racekaarten neerlegt.

Conclusie
Zeepkisten Race is echt een erg vrolijk spel. Het is ongelofelijk simpel bedacht, en erg leuk om met meer spelers te spelen. Het spel heeft een behoorlijk hoog 'nog één potje dan' gehalte, en naast de simpelheid is dat een grote factor in de formule van dit spel. Zoek je een spel voor wat jongere spelers, dan is dit Zeepkisten Race geschikt. Maar ook de oudere spelers zullen erg veel lol beleven aan het spel. Ook zeer geschikt als je iets wil spelen met mensen die niet zo graag spellen spelen, vanwege de zeer lage drempel die het spel opwerpt. Identity games heeft het 'm weer geflikt.Uitgever: Identity Games
Speelduur: 20 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: € 11,95

. : B A N N E R S : .

./oversnelspel.html">Over SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer