Nieuws| Plugged vs Unplugged

Veel videogamers hebben vaak weinig oog voor de wereld van het bordspel. Veel bordspelspelers zitten liever met vrienden rond de keukentafel in plaats van op de bank met een controller. Toch is er veel kruisbestuiving te vinden in de wereld van plugged en unplugged spellen. Snelspel zet een aantal leuke (en minder leuke) voorbeelden op een rijtje.

Kolonisten van Catan
Tsja, het populairste bordspel van de jaren '90 is natuurlijk ook gewoon op diverse manieren digitaal te spelen. Na de PC-versie van uitgever Big Fish games is er werkelijk een lawine van Catan-spellen op de markt gekomen. Nintendo DS, Xbox Live, MSN… overal kan men Catan spelen. Van het gewone bekende bordspel tot aan de kaartversie. Inmiddels is er ook een Catan voor Smartphone's als iPhone en BlackBerry. Zelfs een Facebook-variant is in de maak. Via het digitale medium kan de echte fan Catannen tegen zichzelf of met vrienden over de hele wereld…

Civilization
Met dit beschavingsspel van Francis Tresham kwam de gamesindustrie een innovatief trucje tegen: de zogenaamde technologieboom. Om bepaalde dingen te kunnen doen heb je kennisnodig. Door bepaalde kennis tot je te nemen kan je ook weer nieuwe dingen leren. Sid Meier, bedenker van Pirates en Railroad Tycoon, verwerkte dit to zijn succeshit Civilization. Deze game werd zo'n kaskraker dat er nu nog steeds sequels gemaakt worden. En van de game is inmiddels ook weer een nieuw bordspel gemaakt!

Mario Party-serie
Mario Party is eigenlijk een soort bordspel als videospel. De spelers besturen allemaal een pion over een speelbord, en moeten muntjes en sterren verzamelen. Wie de meeste muntjes en sterren heeft wint. Men verplaatst zich met een ouderwetse (digitale) rol van de dobbelsteen. Hier en daar kan men een gunstiger route kiezen of een speciale troef uitspelen. Tussendoor spelen de deelnemers minigames om meer munten te verdienen of van elkaar af te pakken. Deze minigames speel je tegen elkaar, met elkaar of in teamverband. Mario Party overleeft inmiddels al weer drie generaties spelcomputers en blijft onverminderd populair.

Trivial Pursuit DVD-Duel
Veel bordspellen maken tegenwoordig gebruik van een DVD-toevoeging. Vroeger, ten tijde van de videoband was zoiets met al dat heen en weer gespoel een heel gedoe, maar de DVD zou zich hier uitstekend voor kunnen lenen. Helaas was dit bij Trivial Pursuit DVD-duel niet het geval. Al na een paar potjes heb je alle vragen gehad, en dan is er eigenlijk weinig reden meer om verder te spelen. De bordspel-variant is juist een evergreen doordat je de beschikking hebt over enorm veel vragen. Een beetje jammer dat dit digitaal kennelijk even niet kon.

Doom
Toen ik Doom voor het eerst als bordspel speelde was ik benieuwd wie precies de doelgroep van deze titel is. Het is namelijk een niet heel toegankelijk bordspel, en de casual speler zal al snel geïntimideerd zijn door de handleiding, losse onderdelen en complexiteit van dit spel. Videogamers houden toch van een hoog pick-up-and-play gehalte, en bordspelspelers zullen wellicht niet direct tijd investeren in een bordspel gebaseerd op een first person shooter. Als je je hier echter overheen kunt zetten, dan heb je er een prima spel voor terug.

Dit zijn zo een paar voorbeelden. In de winkelschappen, internet en in je smartphone app-store vind je nog legio mogelijkheden voor het digitaal spelen van een lekker ouderwets bordspel. Kijk er eens naar!


 

 


 

 

 

 

 



Plugged vs Unplugged

. : B A N N E R S : .