20 Questions

Door Henk Kruizenga




Toen ik het spel voor het eerst zag, dacht ik: 'Weer een vraag en antwoord spelletje, zoals Trivial Pursuit.' Ik opende de doos en pakte een kaartje eruit. Op dat kaartje stonden 20 aanwijzingen. Ik las er twee op: 'doet aan tennis en naam komt van een hemel lichaam'. Makkelijk dacht ik, dat moet Venus Williams zijn; en inderdaad, het antwoord was Venus Williams. Simpel toch?

Niet dus
Dit was nadat ik het 3 maal gespeeld had wel een van de makkelijkste kaartjes. Vele aanwijzingen die op de kaartjes staan zijn vaak vaag. Je hebt in bijna alle gevallen niet genoeg aan 1 aanwijzing en het gebeurde vaak dat we het woord raden na pas 8 aanwijzingen. En je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je na een stuk of tien keer spelen alle kaartjes gehad hebt. Er zijn maarliefst 396 kaartjes waarop een naam staat, met ongeveer 18 aanwijzingen om de naam te raden. Deze naam valt in drie categorieën in te delen: 'iemand', 'ergens' en 'iets'.
Bij de categorie 'iemand' gaat het om een persoon, levend of dood, fictief of realistisch. Ook beroepen en groepen van personen, zoals The Beatles of de Spice Girls vallen hieronder.
De 2e categorie 'ergens' duidt op alle geografische plaatsen, zoals steden, landen, rivieren, planeten, etc.
Met de laatste, 'iets', wordt voorwerpen, gebeurtenissen, dieren, abstracte begrippen mee bedoeld. Door de mens gemaakte gebouwen zijn ook in deze categorie te vinden. Dus eigenlijk omvat de 'iets'-categorie alles wat niet in de vorige 2 categorieën is genoemd.

Maar hoe werkt het nou?
Je hebt een spelbord met behoorlijk veel vakjes (ongeveer 70). Je begint aan de start en dan is het de bedoeling om zo snel mogelijk de finish te bereiken. Dit doe je door het onderwerp te raden in zo min mogelijk beurten. Als je bijvoorbeeld 3 aanwijzingen gebruikt hebt, mag je 17 vakjes vooruit, bij 4 aanwijzingen 16 vakjes vooruit, etc. Degene die het kaartje leest ( de 'lezer') mag bij elke aanwijzing 1 vakje vooruit. Zo komt het regelmatig voor dat een onderwerp na 20 aanwijzingen nog niet geraden is, wat ten gunste komt van de 'lezer'. Die mag dan namelijk 20 vakjes vooruit.
Nadat het onderwerp geraden is door een speler en de pionnen zijn verschoven, wordt de speler links van de lezer de nieuwe lezer, en de 'oude' lezer mag samen met de andere spelers het woord gaan raden.

Fiches
Als je het antwoord weet en je bent nog niet aan de beurt, mag je, aan het begin van de beurt van een tegenstander, een blauw fiche inleveren. Hiermee trek je de beurt naar jezelf toe een mag je een poging wagen. Je moet wel zeker van je zaak zijn, wat je hebt in de meeste gevallen maar 1 fiche en mag die dan ook maar 1 keer gebruiken in het hele spel.

Bonusvakjes
Om de 9 vakjes is er een bonusvakje. Als je daarop komt speel je een apart Bonusspel. Dit gaat alleen tussen de speler die er op komt en de lezer. De lezer geeft maximaal 5 aanwijzingen, na elke aanwijzing mag de speler het woord raden; dit mag echter maar 1 keer.
Als de speler al na de eerste aanwijzing het woord probeert te raden is de bonusronde afgelopen.
Al dan niet het woord geraden. Maar ook hier geldt; hoe minder aanwijzingen, des te verder mag je de pion verzetten.

Conclusie
Ik had niet gedacht dat het toch wel een leuk spel zou zijn. Ik dacht dat het weer zo'n vraag en antwoord spel zou zijn, maar dit spel biedt toch meer. Het was vrij eenvoudig om het onder de knie te krijgen en de aanwijzingen en namen waren vrij pittig. Er zitten ontzettend veel kaartjes in dit spel dus ik denk dat je hier wel lang mee kan spelen.
2 dingen vind ik wel een beetje opmerkelijk: ten eerste staat op de doos dat je dit met 2-12 personen kan spelen, maar er zitten veel minder pionnen in de doos( ieder hoort z'n eigen pion te krijgen.) Er staat niks over in de handleiding dus ik denk dat dit een fout is. Ook zijn er te weinig blauwe fiches. Dit zijn echter maar 2 kleine tekortkomingen en mensen die van dit soort spelletjes houden, kunnen hier veel plezier aan beleven.



Uitgever: University Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: -
Spelers: 2-12
Leeftijd: -
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .