Ave Caesar

Door Astrid Pater

Wie aan Rome denkt, denkt al gauw aan het Colosseum. Deze arena is veelvuldig gebruikt als decor voor gladiatorengevechten of zeeslagje. Niet ver van het Colosseum ligt Circus Maximus: dé strijdarena voor de paardenraces. Wie overigens nu naar Rome gaat, zal ontdekken dat er niet veel meer van over is dan een uitkijkpost, een afgebrokkeld muurtje en een enorm grasveld waar jongeren een balletje trappen. In Ave Caesar, het nieuwe spel van Ravensburger, kruip je in de huid van een wagenmenner en moet jij je paardenspan naar de overwinning leiden.

4 wedstrijden
Om als winnaar uit de bus te komen, moet je in vier wedstrijden de meeste punten verdienen. De wedstrijden vinden plaats op twee parcours waar de spelers 1 keer linksom en 1 keer rechtsom het parcours moet afleggen. Een wedstrijd bestaat uit 3 rondjes en wie dan als eerste over de finish komt, krijgt de meeste punten en elke speler daarna steeds 1 punt minder. Het parcours heeft een binnen- en een buitenbaan. De binnenbaan is uiteraard sneller en daar wil je dus je paard heen begeleiden. En dat gebeurt als volgt…

Kaarten uitspelen
Bij aanvang van het spel heb je 24 kaarten gekregen met de waardes 1 tot en met 6. Deze waardes bepalen hoeveel vakken je op het speelbord vooruit kunt gaan. Iedere beurt speel je een kaart uit je hand en de waarde van de kaart bepaald het aantal zetten. Vervolgens leg je de kaart op de aflegstapel en vul je je hand aan tot drie kaarten van de afneemstapel. Sommige velden zijn zo smal, dat er maar een menner op kan staan. Deze kan de spelers achter hem blokkeren. Die spelers hebben op hun beurt zetplicht en moeten een kaart uit de hand spelen als ze dat kunnen. Lukt dit niet, dan hebben ze pech en moeten een beurt overslaan. De speler die aan kop ligt, mag echter weer geen 6-kaart spelen. Het maakt het moeilijker voor de koploper om snel de finish te bereiken en geeft de achterliggers een leuke kans weer aan te sluiten bij de rest.

Eer
Er zijn nog twee dingen waar in het spel rekening mee moet worden gehouden. Wie te veel in de buitenbaan wordt gedrukt zal de finish niet halen. De spelers die voor de finish na ronde drie geen kaarten meer hebben, verdwijnen meteen van het toneel. Het andere punt is dat iedere de speler de keizer moet begroeten door eenmaal door de passage te rijden. Wie dat niet doet, valt in ongenade en krijgt geen punten wanneer hij over de finish komt. Wel mag deze menner de race uitrijden en kan daarmee eventuele koplopers nog dwars proberen te zitten.

Volle bak
Ave Caesar komt als spel het meest tot zijn recht wanneer er tenminste 4 menners meedoen aan de strijd. Met drie spelers is er te veel ruimte om elkaar in te halen en kan er relatief weinig worden gehinderd. Met vier spelers wordt het al een stuk interessanter, maar het spel is het leukste met volle bak. In de spelregels wordt er niet voor niets de tip gegeven om bij drie spelers een ‘fantoomspeler’ mee te laten doen. Voor deze menner wordt er elke ronde een kaart omgedraaid en daarna verzet op de meest hinderlijke manier (daarover kan democratisch worden besloten). Ook kun je er voor kiezen met 3 spelers elk met 2 spannen te rijden.

Conclusie
Ave Caesar is weer een geslaagd spel om met het hele gezin mee aan de slag te gaan. De spelregels zijn eenvoudig en je hebt het spel dus snel door. De minimumleeftijd is 12 jaar, maar ook de wat jongere spelers van 10 jaar zullen hier ook veel plezier aan kunnen beleven. Zo’n minimumleeftijd is natuurlijk ook maar een richttijd. Misschien word je met Ave Caesar nog net niet de nieuwe Ben Hur, het zal zeker voor het nodige speelplezier zorgen en daar gaat het uiteindelijk om.



Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 30-60 min.
Auteur: Wolfgang Riedesser
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .