Bernini Mysterie

Door Astrid Pater




Nog niet al te lang geleden was er het spel Da Vinci Code met dezelfde titel als de bestseller van Dan Brown. Dan Brown publiceerde naast de Da Vinci Code ook het boek Het Bernini Mysterie, en daar is nu ook een spel van verschenen met dezelfde naam. Het spel zal echter niet zo veel met het boek van doen hebben. En eigenlijk maakt dat ook niet uit, want het gaat er uiteindelijk om dat het spel ons plezier zal brengen.

Spelniveau 1
Het doel van Bernini Mysterie is om van de stenen die je voor je hebt liggen er als eerste vijf open op tafel weet te krijgen. Althans dat zijn de regels van Bernini Mysterie voor 2 personen. Er zitten vier keer 9 stenen in het spel, wanneer je het spel met twee personen speelt, hebben beide spelers slechts 8 van de 9 stenen nodig. Elke beurt legt een speler een steen uit de eigen voorraad op tafel, of verschuift een steen die al op tafel ligt. De laatst gespeelde steen mag niet meteen weer verplaatst worden. De stenen mogen ook gestapeld in stapels van maximaal drie. Het is belangrijk te onthouden waar je eigen kleuren verstopt zitten, want je mag niet stiekem kijken welke stenen er ook al weer in het stapeltje zitten. Daarnaast mag je enkel de bovenst steen van een stapel verplaatsen.

Spelniveau 2
Wanneer je het spel met drie of vier spelers speelt, blijven de basisregels van kracht. Oftewel, stapelen tot maximaal drie stenen mag en de laatst gespeelde steen mag niet meteen weer worden verplaatst. Het verschil zit hem in het aantal stenen die de spelers op voorraad hebben, dat zijn er 6 op dit niveau. En er hoeven nu niet 5 stenen open op tafel te komen liggen, maar slechts 4. Maar slechts 4? Het is toch wel een werk om dat voor elkaar te krijgen. Het overzicht raak je met meerdere spelers iets sneller kwijt dan met twee spelers. Daarnaast moet je 1 of 2 beurten extra wachten voor je zelf weer aan zet bent. Het maakt het spel wat ingewikkelder, maar niet minder leuk.

Spelniveau 3
Of je nou met 2, 3 of 4 spelers aan de slag gaat ook nu zijn de basisregels weer van kracht. Echter wordt er nu gespeeld met alle negen stenen. Op de stenen worden getalletjes aangegeven en hier komt de extra moeilijkheid boven tafel. Op dit niveau is het de bedoeling om 5 stenen open op tafel te leggen, maar dan wel met de cijfers 1 tot en met 5 zichtbaar. Wie vijf stenen open heeft liggen, maar bijvoorbeeld twee keer met het getal drie, wint dus niet. Deze extra moeilijkheidsgraad maakt het spel alleen maar leuker, want zo is het een stuk lastiger om te winnen. Echter wordt een blunder (het per ongeluk openleggen van een steen van een ander) niet per definitie afgestraft. Want het maakt natuurlijk pas echt uit als het cijfertje niet al open op tafel ligt.

Conclusie
Wanneer je Bernini Mysterie al wat vaker hebt gespeeld dan kan ik alleen maar aanraden vooral op het 3e spelniveau te gaan spelen. Het is ingewikkelder en daarom des te leuker. Hoewel, ik zal het eerlijk toegeven, het ook enorm kan frustreren. Met twee spelers het 1e spelniveau spelen gaat al gauw vervelen. Het is eigenlijk wat te eenvoudig en het vergt minder van je denkvermogen dan het 3e spelniveau. Al met al is Bernini Mysterie een leuke aanwinst voor je spellencollectie en met de zomer in het vooruitzicht een geschikt spel om 's avonds er eens bij te pakken.




Uitgever: Jumbo
Speelduur: 15 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 12,95

 

. : B A N N E R S : .