Big Brain Academy: Het Bordspel

Door Astrid Pater


Het is allemaal begonnen met Braintraining op de Nintendo DS. Al gauw volgden de Big Brain Academy-spellen en de Mind Quizzes. Het is nog maar kort geleden dat we de Geheugentest op TV konden doen. Het trainen van je hersenen houdt ze actief en gezond en zorgt ervoor dat je er meer mee kunt (beter dingen onthouden bijvoorbeeld). Tijd voor een bordspel met hetzelfde thema.  

Teams
In tegenstelling tot de meeste Braintraining-games speel je Big Brain Academy: Het bordspel in twee teams. Het spel heeft zowel een individueel als een teamcomponent dus zorg voor een sterke bezetting. De oudste speler van het team begint en draait aan de wijzer van het rad. De speler beantwoordt vervolgens binnen 30 seconden zoveel mogelijk vragen van de categorie waar de wijzer is geëindigd. Elk goed antwoord levert een fiche op, maar voor elk fout antwoord wordt een fiche in mindering gebracht. De gewonnen fiches worden in de weegschaal gelegd. Het team dat na 5 speelrondes (in een speelronde komen alle teamleden een keer aan de beurt).

Categorieën
De hersentrainspelletjes zijn in vijf categorieën ondergebracht: rekenen, geheugen, analyse, logica en visie. Elk van deze categorieën bestaat weer uit 3 subcategorieën. De moeilijkheidsgraad verschilt per categorie. Rekenen is relatief makkelijk ten opzichte van de geheugenspelletjes. Met name omdat je bij de geheugenspelletjes hulp van een medespeler nodig hebt. Dat kost tijd. Daar staat wel tegenover dat de fiches die je wint bij het geheugenspel groter en dus zwaarder zijn dan de fiches van de rekencategorie. Daar pak je als speler dus de winst in een zwaardere categorie.

En wat nog meer
De wijzer kan eindigen bij een van de categorieën, maar bijvoorbeeld ook op ‘Kies een categorie’. Je mag dan zelf bepalen uit welke catgorie je de vragen gaat beantwoorden. Kom je uit op ‘Team Work’, dan bepaalt het andere team van welke categorie er vragen beantwoord moeten worden. Maar je mag wel als team samenwerken. Wanneer je niet als team een vraag kunt beantwoorden (categorie geheugen, subcategorie gymnastiek), moet de speler die gedraaid heeft dit doen. Toch is het niet altijd makkelijker om als team samen te werken aan een antwoord. Je roept sneller wat door elkaar en dat kost tijd. En tijd is weer kostbaar!

Conclusie
Als partygame is Big Brain Academy een welkome aanvulling in het genre. Het spel is makkelijk uitgelegd, de opdrachten in de verschillende categorieën zijn voor iedereen toegankelijk. Dus niemand komt echt als ‘slechtste’ uit de bus en dat houdt de sfeer tijdens een avondje spellen spelen goed. Daarnaast is het spel voor jong en oud, waardoor het ook op een zondagmiddag erbij gepakt kan worden. Wie geen genoeg kan krijgen van al die braintraining-spelletjes zal Big Brain Academy: Het Bordspel zeker waarderen.Uitgever: University Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 24,95

 

. : B A N N E R S : .