Blokus

Door Astrid Pater


Wie fervent fan is van Tetris, Tangram en spellen van dit type zal ook zeker Blokus kunnen waarderen. Om de beurt moeten de spelers blokken a la Tetris (en in nog meer soorten en maten) kwijt zien te raken op een vierkant speelbord. Daar zijn uiteraard wel de nodige regels aan verbonden en wanneer je de stenen niet meer kwijt kunt, is het spel gewoon afgelopen.

Op kleur
Iedere speler krijgt een kleur, en de volgorde van spelen wordt bepaald door de kleur die de speler heeft. Met twee spelers krijgt ieder twee kleuren, met drie ieder één kleur en wordt met de laatste kleur door iedereen gespeeld. Met vier spelers heeft uiteraard iedereen maar één kleur. In de eerste speelbeurt moeten alle spelers een steen in hun hoek van het speelbord leggen. Het tweede steentje moet verbonden zijn met de eigen kleur en de verbinding wordt via een hoek gemaakt. Een steen raakt op geen enkele andere manier een steen van de eigen kleur op het hoekje na.

Vierkantjes tellen
De volgende stap is het bijhouden van de punten. Dat is vrij simpel, je telt het aantal vierkantjes waaruit het steentje bestaat en dat is het aantal punten dat je hebt verdiend. Wie het lukt om al zijn steentjes op het speelveld kwijt te raken, krijgt een bonus van 15 punten. Is de laatste steen dat je uitspeelt het vierkantje (1 punt) dan wordt die bonus zelfs opgewaardeerd naar 20. Elke steen die een speler niet weg kan leggen, levert strafpunten op. Uiteraard wint de speler die de meeste punten heeft aan het einde van het spel.

Een beetje tactisch
Blokus is een zeer leuk spel om te spelen. Je speelt niet alleen om je eigen stenen zo goed mogelijk kwijt te raken, maar je moet de tegenspelers ook in de gaten houden. Voor je het weet is een van je stenen geblokkeerd en kun je niet meer verder bouwen. Andersom geldt natuurlijk dat jij op jouw beurt ook spelers probeert te blokkeren. Een beetje strategie komt bij het spel wel degelijk kijken. Een handige tip die wordt gegeven is om zo snel mogelijk al je grote stenen kwijt te raken (heb je die punten tenminste binnen). Want hoe voller het bord ligt, hoe minder ruimte er overblijft.

Conclusie
Blokus is niet voor niets in 2002 in Duitsland ‘Spiel des Jahres’ geworden. Het spel vraagt op zich niet al te veel inzicht en is daarom toegankelijk voor een grote groep mensen. Maar voor de doorgewinterde Blokusspeler ligt de uitdaging daar om je tegenspelers dwars te zitten en al de stenen kwijt te raken met als laatste steen de kleinste. Blokus is een spel dat niet op de onderste plank van de kast verdwijnt, het nodigt uit tot vaker spelen. En voor wie er geen genoeg van krijgt Blokus te spelen, kan ook op www.blokus.com aan de slag. Blokus is zeker een aanrader.



Uitgever: Hodin
Speelduur: 20-30 min.
Auteur: Bernard Tavitian
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .