Carcassonne Overzee

Door Martijn Kragtwijk



Uit de onuitputtelijke bron van Carcassonne-uitbreidingen bereikte mij deze keer een geheel op zichzelf staande editie: Carcassonne Overzee. Of de makers vooruit wil lopen op de gevolgen van het broeikaseffect wordt niet vermeld, maar in elk geval wordt in deze versie ons bekende groene landschap bruut doorsneden door meren, binnenzeeën en andere plassen water. Gelukkig is al dit vocht de bewoners niet alleen tot last, aangezien ze ook de kunst van het varen hebben geleerd en daar hun brood (eh, ik bedoel overwinningspunten) mee kunnen verdienen.

Het spel
Voor de doorgewinterde Carcassonner is Overzee behoorlijk wennen, want de spelregels zijn flink omgegooid. Je scoort nog steeds punten door mannetjes in bepaalde gebieden te zetten (in dit geval grasland, bergen en water), alleen hoef je nu niet meer te wachten tot het gebied af is: in elke beurt zet je een horige op het bord of haal je er een weg (waarbij je dus de punten incasseert). Omdat je maar 4 poppetjes hebt, ontkom je er vaak niet aan om er eentje uit een onvoltooid gebied weg te halen. In een volgende beurt zou je hetzelfde gebied dan weer opnieuw kunnen bezetten, maar je loopt natuurlijk wel het risico dat een andere speler je te snel af is. Net als bij 'standaard' Carcassonne kun je ook samen met een tegenstander in 1 gebied staan, alleen is er nu geen 'winnaar'; beide spelers scoren punten op het moment dat ze hun horige uit het gebied terughalen. Hierdoor is het spel wat minder competitief, je kunt geen gebieden van andere spelers afpakken zoals bij het oorspronkelijke spel.

Uitvoering
Op het gebied van de uitvoering valt er helaas het een en ander aan te merken op dit spel. Ten eerste zijn de speltegels qua teken-stijl heel anders dan die van het 'oude' spel. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vind deze gewoon minder mooi. Een groter bezwaar is de ingewikkelde puntentelling, die het nodig maakt dat elke speler een kaart krijgt waarop in plaatjes alle mogelijke combinaties en bijbehorende scores staan. Op zich een goed idee, alleen is deze kaart ook zo onduidelijk dat je er toch steeds weer de handleiding bij nodig hebt. Tot slot spreekt de tekst op de verpakking zichzelf tegen: op de achterkant staat in grote letters 'vanaf 10 jaar', terwijl op de alle andere plaatsen 'vanaf 8 jaar' staat.

Conclusie
Ondanks de minpuntjes in de uitvoering is 'Carcassone Overzee' wat mij betreft een erg geslaagd spel. De regels en de tactieken die je nodig hebt zijn zo anders dan bij het originele Carcassonne, dat je het er eigenlijk compleet los van moet zien. Het is ook zeker goed geschikt voor mensen die het oorspronkelijke spel niet kennen. En nu maar hopen dat er ook voor 'Overzee' veel uitbreidingen uitkomen, het spel is het zeker waard!



Uitgever: 999 Games
Speelduur: 30-45 min.
Auteur: Leo Colovini & Klaus-Juergen Wrede
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .