Da Vinci Code

Door Astrid Pater

Codes kraken behoorde tot de tijd van de oorlogen. Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, er werd van alles verzonnen om er maar voor te zorgen dat de boodschap onduidelijk bleef voor de vijand. Da Vinci Code is net zoiets, alleen zetten we nu geen stipjes of cijfertjes om in letters en weer andersom, maar moeten we een cijfercode kraken. Zoiets als het kraken van de sloten van een kluis.

Zwart-Wit
Da Vinci Code is tamelijk eenvoudig. Het spel bestaat uit dertien witte en dertien zwarte speelstenen met de cijfers 0 tot 11 en een steen met een koppelteken. In de eenvoudige versie doen de koppeltekens nog niet mee. Allereerst worden de stenen geschud en halen de spelers vier stenen uit de pot (bij vier spelers slechts drie stenen). Deze zetten de spelers op volgorde van laag naar hoog. Bij gelijke getallen mag je zelf bepalen of je eerst de witte of de zwarte in de volgorde zet.

Cijfertjes tellen
Eenmaal de stenen klaar, dan kan er worden gespeeld. De speler die aan de beurt is, trekt eerst een steen uit de stapel. Deze mag hij bekijken maar laat het nog niet aan de andere spelers zien. Nu moet deze speler bij een van de tegenspelers een steen aanwijzen en raden welk getal er op de steen staat. Is het getal goed geraden, dan legt de tegenspeler de steen open op tafel. Is het fout, dan moet je de getrokken steen open en op de juiste volgorde leggen in je code. Heb je het getal goed geraden dan mag je de steen tussen je andere stenen zetten (wel weer op volgorde) en word je code dus langer en moeilijker te raden. Je mag ook doorraden, maar heb je het fout dan weet je wat er gebeurt.

Variaties
Zoals ik al zei, het spel is vrij eenvoudig. Het is een kwestie van goed opletten welke stenen al zijn omgedraaid om op deze manier andere stenen uit te schakelen. Daarom zijn er een aantal extra varianten en een daarvan is het spel met het koppelteken spelen. Het koppelteken mag op elke willekeurige plek in de code komen te staan (zo wordt het dus lastiger de code te achterhalen). Je kunt ook met punten spelen, dan levert het goed raden van een getal 10 punten op, het raden van de 6 levert 20 punten op en je krijgt 50 punten voor een gekraakte code. Van tevoren wel even afspreken bij hoeveel punten iemand heeft gewonnen.

Conclusie
Da Vinci Code is een erg amusant, eenvoudig en leuk spel. Het maakt daarbij niet uit met hoeveel spelers er gespeeld wordt. Ik denk dat het voor jongere spelers zelfs leerzaam te noemen is. Het is goed opletten welke cijfers zijn omgedraaid (ook per kleur) en het hoger en lager onderdeel is voor de allerjongsten misschien ook niet altijd even makkelijk. In dat opzicht is het spel leuk leuk leuk. Daarnaast is Da Vinci Code vooral geschikt als tussendoortje, het spel duurt dan ook niet al te lang en een potje is dus gauw gespeeld. Da Vinci Code is een geinig tussendoortje.



Uitgever: Identity Games
Speelduur: 15 min.
Auteur: Eiji Wakasugi
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 12,95

 

. : B A N N E R S : .