Egelrace

Door Astrid Pater

Tegenwoordig heb ik vaak een egel door mijn tuin lopen. Dan komt hij af op het kattenvoer dat ik buiten heb staan en peuzelt hij wat brokjes weg. Eenmaal genoeg gegeten is het beestje ook weer zo verdwenen, want van mensen houdt hij niet zo. Ik heb er wel eens een weg zien spurten en dat gaat nog in een behoorlijk rap tempo ook. Dus dat egeltjes tegen elkaar racen verbaast me dan ook niets.

Klaar voor de start...
Het doel van Egelrace is om 3 van je 4 egels naar de finish te loodsen. Dat is allemaal op zich wel goed te doen, ware het niet dat er op het parcours naar de finish valkuilen liggen. Daarnaast kan er ook zomaar een andere speler met zijn egel de jouwe blokkeren. Maar voordat de wedstrijd van start gaat, moeten ze allemaal klaargezet worden aan de start. Om de beurten zetten de spelers een egel op de startlijn. Wanneer alle plekken op de startbaan bezet zijn, wordt er gestapeld. Je moet altijd daar aanleggen waar het stapeltje het kleinst is. Behalve wanneer je eigen kleur daar als bovenst egel ligt. Wanneer de egels startklaar staan, kan de race beginnen.

...af
Het speelveld is verdeeld in vijf rijen. Elke rij is genummerd van 1 tot en met 6. Wanneer je met de dobbelsteen gooit, mag je eerst bepalen of je een van je egels zijwaarts laat bewegen. Stel je staat in rij 4, dan mag je je egel zijwaarts verplaatsen naar rij 3 of 5. Vervolgens mag je een egel één vak vooruit zetten. Heb je bijvoorbeeld 3 gegooid. Dan moet je een egel uit rij 3 verzetten. Wanneer je zelf niet in rij 3 staat, moet je een andere egel uit die rij verplaatsen. Sta je dus in rij 4 en gooi je 3, dan is het handig om je egel naar rij 3 te verplaatsen, zodat je je eigen egel een stapje dichter bij de finish kan brengen.

Valkuilen en blokkeren
Een bordspel hoort ook een klier-element te hebben. Zo kun je de egel van een tegenstander blokkeren door er boven op te gaan staan. Alleen de bovenste egel mag worden verplaatst. Wanneer een egel in een valkuil terechtkomt, dan mag deze pas weer verder als alle speelstenen op dezelfde hoogte als die in de valkuil staan. Speel je het spel met twee spelers en weet je een tegenstander in een valkuil te manouvreren, dan is het vaak lastig om het spel nog te winnen. Dan moet je echt geluk hebben met de dobbelstenen. De tegenspeler kan dan heel makkelijk een egel achterhouden. Je kunt met twee spelers dan ook het beste afspreken om gewoon alle vier de egels aan de overkant zien te krijgen.

Chaos
Om het spel wat lastiger te maken als je aan de basisopzet gewend bent, heb je een aantal varianten. In de 'Dopingvariant' wordt de allereerst egel die de overkant bereikt uit het spel gehaald. Je moet daarna dus de drie overige egels allemaal aan de overkant zien te krijgen, best lastig met een egel minder. In de variant 'De onderste steen' mag een speler wanneer al zijn stenen geblokkeerd zijn de onderste steen van een stapeltje naar boven verplaatsen. In 'Spel zonder grenzen' kan er ook van baan 1 naar baan 6 zijwaarts worden geschoven en andersom. Tot slot mag je in de 'Chaos!'-variant ook egels van andere spelers zijwaarts verplaatsen. Hiermee worden natuurlijk veel meer spelers naar valkuilen geleid. De chaos zal dus letterlijk losbreken.

Conclusie
Egelrace ziet er als bordspel goed verzorgd uit. Het bord is leuk en gedetaileerd en de houten stenen maken het geheel mooi af. Daarnaast is Egelrace een makkelijk spelletje om te leren en erg leuk om te spelen. Natuurlijk speelt de geluksfactor een grote rol, maar een beetje tactiek is ook nodig om het spel tot een goed einde te brengen. Voor de jonge spelers een absolute aanrader!



Uitgever: University Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Frank Nestel
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .