Heersers der Woestijn
Door Jan Willem
Vijf bedoeïenenvolkeren hebben van een gedeelte van de woestijn hun thuis gemaakt. Daar beheren zij oases, bezetten waterbronnen, maken karavanen en schermen stukken woestijn af voor andere volkeren. Door middel van het inzetten van kamelen worden punten verzameld. Wie zet de kamelen het slimste in en wordt heerser der woestijn?
Even slikken
Als je de doos opent is het enige minpuntje van het spel direct zichtbaar. Er zijn 150 kleine plastic kameeltjes in vijf kleuren en daarnaast nog eens meer dan 50 kartonnen fiches en de doos heeft maar één groot vak. Er zijn ook kamelenberijders in vijf andere kleuren als de kamelen, vijf per stuk en nog eens vijf plastic palmboompjes. Als je daarna in de handleiding leest dat je het spel pas kan beginnen als alles gesorteerd is moet je wel even slikken. De kameeltjes hebben afgrijselijke pastelkleurtjes maar zijn wel stevig en zien er leuk uit. Het speelbord is een stuk woestijn verdeeld in een honingraatstructuur met zeven vakjes met een palmboompje en voor de rest heel veel blauwe stippen, die waterbronnen voorstellen.
Voorbereiding
Voor het spel begint kiest elke speler vijf berijders van één kleur en pakt van elke kleur kameel er één en drukt daar een berijder op. Daarnaast worden op het bord vijf plastic palmboompjes geplaatst; elk palmboompje stelt een oase voor. Aangezien er zeven mogelijke plekken voor zijn wordt het spel elke keer weer anders. Op alle vakjes met een blauwe stip (die eerlijk verdeeld zijn over het bord) wordt een fiche gelegd met de waarde één, twee of drie. Hierna plaatsen de spelers één voor één al hun kamelen met berijders op het bord. Vervolgens kan het spel beginnen!
Karavaan
Om de beurt plaatsen de spelers twee kameeltjes op het bord. Het komt erop neer dat elke speler vijf karavanen (rijtjes van kamelen) gaat maken; in elke kleur kamelen één en beginnend vanuit de karavaanleider (de berijder in je eigen kleur). Met deze rijen kamelen kun je op verschillende manieren punten verdienen. Zet je een kameel op een vakje met een fiche met één, twee of drie erop dan mag je dat fiche pakken. Zet je een kameel naast een oase dan krijg je een fiche met vijf punten erop van de bank. Zo krijg je per karavaan en per oase vijf punten. Sluit je een gebied totaal af van andere kamelen door middel van de rand van het bord of door een cirkel te maken met je kamelen dan krijg je aan het eind van het spel één punt per vakje dat je ingesloten hebt, en mag je alle ingesloten fiches pakken.
Punten voor de winst
Het spel is afgelopen als één van de kleuren kamelen op is. Hierna volgt de eindtelling. Elke speler telt de verzamelde fiches bij elkaar en daarnaast zijn er per kleur kameel nog bonuspunten te verdienen. De speler met de grootste karavaan per kleur krijgt nog eens een fiche met tien punten, zijn er meerdere spelers met de grootste karavaan dan krijgen zij allen vijf punten. Vervolgens worden de punten voor de ingesloten gebieden geteld en uitgekeerd in fiches. Als ook die fiches uitgedeeld zijn wordt de uiteindelijke score opgemaakt en de speler met de meeste punten wint.
Conclusie
Zoals ik al zei is het enige echte minpuntje van dit spel de grote hoeveelheid kleine onderdeeltjes. Omdat het spel ook nog eens afgelopen is als de kamelen van één kleur op zijn wordt het spel anders als je onderdeeltjes mist, dus goed opletten bij het opruimen. Maar als je eenmaal kunt beginnen is het een erg vermakelijk spelletje. Je moet constant keuzes maken tussen mensen blokkeren bij oases, zelf gauw nog even een oase aantikken voordat iemand anders jou blokkeert of toch nog even een puntenfiche pakken. Aangezien je erg veel punten krijgt, heb je tijdens het spel niet door wie er voor ligt en wie niet. Op zich niet onhandig, omdat als er van één kleur nog maar twee kamelen over zijn iedere speler elk moment kan beslissen wanneer het spel eindigt. Hierdoor krijg je soms wel een beetje een anticlimax. Maar door de relatief makkelijke regels, erg vrolijke uitvoering en korte speelduur (als je traag speelt een half uurtje) is het een erg aangenaam spelletje voor tussendoor. Daarnaast is prima te doen met 2 spelers, iets wat zeldzaam is voor bordspellen.
Uitgever: PS-Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 2-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 29,95