Inka

Door Jan Geerling

Altijd al eens Indiana Jones willen zijn, en in verraderlijke oude Incatempel op schattenjacht gaan? Dat treft, want dat is precies het doel van dit spel. Blij als een kind pakte ik mijn zweep en hoed, en ging ik op jacht naar Incabeelden van onschatbare waarde. Is dit spel een spannende schattenjacht in een oude mythische tempel of een onafgestofte hoop oude stenen?

Muren en slangen
Het doel van het spel is simpel, zo snel mogelijk de incabeelden van jouw speelkleur verzamelen. Deze staan in het midden van het bord. Om er te komen moet je via de vakjes een route volgen. Het speelbord is voor een grootdeel onvoltooid. Een aantal vakken ligt er al, maar de spelers mogen om en om nog wat vakjes plaatsen en zo een eigen uniek speelbord creëren. Natuurlijk probeer je zo tactisch mogelijk te plaatsen zodat jij een goede route kan volgen, maar je tegenstander door muren en slangen gehinderd word.

Actiepunten
Elke beurt heeft een speler drie actiepunten om te verspelen. Voor 1 actiepunt mag je een vakje verplaatsen. Door dit tactisch te doen help je jezelf op weg naar de schat, en hinder je met een beetje geluk je tegenstander. Als je tijdens het volgen van de ideale route over een slang heen moet kost je dat een actiepunt, en een beeld meenemen kost je ook een actiepunt. Op het bord liggen nog enkele symbolen. Als je op een bepaald symbool staat mag je bijvoorbeeld voor 1 punt een willekeurig vakje verplaatsen.  Weer een ander symbool staat voor een geheime gang, het kost je een actiepunt om daar gebruik van te maken.

Speelduur
De speldoos zegt dat het spel ongeveer een uur duurt. De eerste keer waren we echter met een kwartiertje klaar. De tweede keer heb je wat beter door hoe het allemaal werkt en speel je wat meer tactisch. Maar ook toen waren we in 20 minuten toch wel klaar. Met twee spelers is 20 minuten dus een realistischer tijd. Meer spelers betekent duidelijk meer speeltijd. Er zijn meer mensen bezig om de ideale route te vinden, en meer mensen om te dwarsbomen. Speel dit spel dus in ieder geval met 3 of 4 spelers.

Conclusie
Inka heeft een aardig spelidee, en is met name met meer spelers een leuk tactisch spelletje. Het probleem is eigenlijk dat er niet heel veel te doen valt. Na twee of drie spelletjes heb je het eigenlijk wel gezien. Iets meer speciale vakjes, iets meer verschillende hindernissen… wellicht kaartjes met valstrikken… er had met een beetje fantasie veel meer in dit onderwerp gezeten. Nu is Inka een aardig spelletje wat je misschien één of twee keer speelt, maar daarna verdwijnt het onherroepelijk in de spelkast.



Uitgever: Queen Games
Speelduur: 30-60 min.
Auteur: Harald Lieske
Spelers: 2-4
Leeftijd: 10+
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .