Isis & Osiris

Door Astrid Pater





Houd de isistegels op het speelveld goed in de gaten. Weet waar de punten te verdienen zijn. Plaats je speelstukken tactisch op het bord. En zorg ervoor dat je tegenspelers de minpunten te pakken krijgen.

Heeft niks met het oude Egypte te maken
Het spel 'Isis & Osiris' schept de verwachting iets met het oude Egypte te maken te hebben. Waarom zou anders de titel verwijzen naar twee goden uit de Egyptische mythologie. Buiten de vormgeving van het spel om, welk in hiërogliefenstijl is opgemaakt, heeft het spel er zelf weinig daarmee te maken. Dat hoeft natuurlijk geen drama te zijn, maar je vraagt je toch even af waarom er gekozen is voor deze titel.

Isistegels en speelstukken
Het spel zelf is een tactisch spelletje waarmee je pluspunten en minpunten kunt verdienen. En je raadt het al, degene die uiteindelijk de meeste punten bij elkaar verzameld, wint het spel. Elke speler krijgt bij aanvang van het spel een aantal isistegels en speelstukken, afhankelijk van het aantal spelers. De isistegels hebben een positieve of negatieve waarde. Deze kunnen je punten opleveren, mits je je speelstukken aan een tegel legt. Eenmaal aan de beurt kun je kiezen uit twee verschillende acties. Of je legt een isistegel neer of je legt een speelstuk op het veld. De moeilijkheid van het spelletje zit in de isistegels verstopt. Je legt de tegels namelijk gedekt op het speelbord. Voordat je de tegel neerlegt bekijk je de waarde, dan leg je de tegel gedekt op het bord en is het dus zaak de waarde te onthouden. De speelstukken kun je aan een isistegel aanleggen. Je telt alleen de waarden van de isistegels die horizontaal of verticaal aan je speelstuk liggen. Leg je de speelstukken handig aan, dan kan je dat een hoop punten opleveren. Natuurlijk kunnen je tegenstanders je tegenwerken door aan je speelstuk weer een negatieve isistegel aan te leggen.

Twee versies
Isis en Osiris heeft twee versies. In de eerste versie worden de isistegels en de speelstukken over de spelers verdeeld. Je hebt dan je eigen gedekte stapeltje tegels. In de tweede versie krijg je alleen speelstukken. De isistegels komen in een algemene voorraad terecht waaruit iedereen een tegel kan trekken. Bij de tweede versie komt iets meer tactiek kijken, want je mogelijkheden om tegels neer te leggen is groter dan in de eerste versie. Het is dus belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen het aantal tegels dat je op het bord plaatst en het aantal speelstukken.

Conclusie
Isis en Osiris is een vrij makkelijk spelletje, mits je je concentratie er wel bijhoudt. Anders kun je de winst wel op je buik schrijven. De tactiek van het spel komt sterker naar voren als je het met meer dan twee spelers speelt. Je moet dan verder vooruit denken en hoe meer tegenspelers, hoe meer je tegengewerkt kunt worden. Dat een potje Isis en Osiris niet al te lang duurt, is meteen ook de sterkste kracht van het spel. Als je even snel een spelletje wilt spelen, is dit spel daarvoor zeer geschikt. Zeker de moeite waard, en niet voor niets genomineerd voor 'Speelgoed van het jaar 2001'.



Uitgever: 999 Games
Speelduur: 10-20 min.
Auteur: Michael Schacht
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Prijs: € 12,99

 

. : B A N N E R S : .