Kolonisten van Catan: De Val van Rome

Door Astrid Pater



De Kolonisten van Catan is een spellenserie geworden waar men niet genoeg van kan krijgen. Het afgelopen jaar zijn er speciale uitbreidingen voor het standaardspel bijgekomen, maar er is ook weer een losstaand spel in het leven geroepen: De Kolonisten van Catan: De Val van Rome. Net als met De Kolonisten van de Prehistorie is De Val van Rome een bordspel dat gebruikt maakt van een aantal Catan-elementen zoals het dobbelen voor grondstoffenkaarten en het kopen van ontwikkelingskaarten. Belangrijker is natuurlijk of de Val van Rome onderhoudend genoeg is om niet na één keer spelen in de kast te laten liggen.

4 fasen
Wanneer de het speelbord is klaargelegd en de kleuren onder de spelers zijn verdeeld kan er met De Val van Rome worden begonnen. Er wordt gespeeld in rondes en elke speelronde bestaat uit vier verschillende fasen. In de eerste fase wordt er vier keer met de dobbelsteen gegooid en worden er grondstoffen geïncasseerd. Door vaker achter elkaar met de dobbelsteen te gooien komen er sneller meer grondstoffen in het spel en dat houdt de boel dynamisch. Er kan op deze manier makkelijker onderhandeld worden. In de tweede fase wordt er gehandeld en gebouwd. Je kunt grondstofkaarten ruilen en legers, ontwikkelingskaarten en huifkarren kopen. In de 3e en 4e fase komen respectievelijk de ruiterstammen en de krijgerstammen in actie. Je mag de legers kosteloos 1 pijl verder verplaatsen, maar voor elke pijl extra moet je graan of goud betalen. Ook mag je een stad plunderen of veroveren. Je kunt een stad plunderen of veroveren als je minstens zoveel ruiters of krijgers hebt als er torens om de stad staan. Het is dus belangrijk om je legereenheden voldoende uit te breiden.

Plunderen en veroveren
Het doel van De Val van Rome is om als eerste 10 overwinningspunten te behalen door onder andere het veroveren van steden. Een veroverde stad levert namelijk een overwinningspunt op. Extra overwinningspunten kunnen behaald worden door de juiste ontwikkelingskaart in handen te krijgen of je bijvoorbeeld te ontpoppen tot de beste diplomaat. Met je ruiter- en krijgerstam trek je door de 5 provincies van het Romeinse Rijk. Je plundert de steden in de hoop er beter van te worden en om uiteindelijk de steden te gaan veroveren. Voor het zover is, moet je uit tenminste drie verschillende provincies een stad geplunderd hebben. Pas daarna mag je ergens een stad veroveren en vanuit die stad kun je de roverstocht dan voortzetten. Belangrijk is om huifkarren in je bezit te hebben, want zonder huifkar (en genoeg ruiters of krijgers) kun je een stad niet veroveren. In een veroverde stad blijft één huifkar en één ruiter of krijger achter. Afhankelijk van de stam waarmee je de stad hebt aangevallen.

Conclusie
Een aantal jaar geleden kwam het spel Kolonisten van de Prehistorie uit. Een leuke variant op Catan waar de welbekende Catan-elementen goed in zaten verwerkt. Een geslaagde variant voor de Catanspeler die weer eens wat anders wilde. De Val van Rome kan zich daar met gemak bij scharen. De Val van Rome is als opzichzelfstaand spel zeer geslaagd en de Catan-elementen zitten ook hier weer goed in verwerkt. De Val van Rome kost wel minstens een potje spelen om de mogelijkheden van het spel te leren kennen. Daarna kun je aan je tactiek gaan werken en proberen je tegenstanders te slim af te zijn. De kolonisten van Catan: De Val van Rome is dus onderhoudend genoeg gebleken om niet na één potje in de kast te belanden. Wie verliest wil zich graag in een volgend potje revancheren. Zo zal het gevecht om het Romeinse Rijk tot in de kleine uurtjes voortduren.




Uitgever: 999 Games
Speelduur: 75 min.
Auteur: Klaus Teuber
Spelers: 3-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: € 34,95

 

. : B A N N E R S : .