Het Mysterie van de Abdij

Door Jan Geerling

Ooit 'In the name of the Rose' van Umberto Eco gelezen? Nee? De film gezien dan? In dit verhaal krijgen twee gelovige middeleeuwse monniken te maken met een moordmysterie in een geheimzinnig klooster. Aangezien er net vertegenwoordigers van diverse afsplitsingen van het christendom aanwezig zijn voor een soort topoverleg zorgt dat er voor dat de moord al snel een politiek gevoelige lading krijgt.

Moord
Het mysterie van de Abdij is niet offcieel een spel gebaseerd op de film, maar de overeenkomsten zijn vrij duidelijk. De spelers nemen ieder de rol van monnik op zich, en proberen op te lossen wie er achter de gruwelijke moord zit. En zoals Sherlock Holmes later de methode van deductie gebruikte, zo gaan ook in de middeleeuwen de monniken te werk. Door simpelweg uit te sluiten wie het niet gedaan heeft, moet uiteindelijk de ware moordenaar ontmaskert worden.

Verdachten
Er zijn nogal wat pelgrims te gast in de abdij, en dus zitten we met een behoorlijke hoeveelheid verdachten. Elke verdachte is afgebeeld op een kaartje, en deze worden verdeeld over de spelers, en een aantal worden op een apart stapeltje gelegd. Één kaartje wordt helemaal apart gelegd. Waarom? Natuurlijk! Dit is de dader. Waar hebben we dit eerder gezien? Cluedo! Inderdaad heeft Het mysterie enige overeenkomsten met Cluedo. Gelukkig heeft men ook één en ander proberen toe te voegen om wat meer variatie aan te brengen.

Vragen staat vrij
Het spel is verdeeld in speelrondes. Elke ronde begint op een vast punt, en daarna kunnen de monniken uitzwermen over het klooster om aanwijzingen te verzamelen. Naast het feit dat je de kaartjes op de aflegstapel kan zien, of de kaartjes van medespelers kan opvragen, kan je ook door middel van slimme vragen aan je medespelers er achter zien te komen welke kaarten van onschuldigen zij in handen hebben. Het feit dat je vrij veel vrijheid hebt om vragen te stellen zorgt ervoor dat je iets meer interactie en variatie in dit spel hebt dan bijvoorbeeld met Cluedo. Verder zijn er nog diverse Crypta-kaarten die je kunt oppikken tijdens het spel. Soms moet je deze direct uitspelen, en doen wat je wordt opgedragen, maar soms kun je ze ook bewaren en op een voor jou gewenst moment uitspelen. Deze kaarten kunnen het spel behoorlijk beïnvloeden.

Conclusie
Mix de sfeer van 'In the Name of the Rose' met Cluedo, voeg een paar extra opdrachtkaartjes toe, en je hebt 'Het Mysterie van de Abdij'. Toch zou ik dit spel geenszins makkelijk jatwerk willen noemen. De formule zit leep in elkaar, en het spel ziet er fraai uit. Days of Wonder heeft bij (en waarschijnlijk inmiddels al vele anderen) de reputatie fraaie bordspellen uit te geven, en dit spel is zeker geen uitzondering. Ben je fan van Cluedo, dan is dit spel spekkie naar je bekkie. Maar ook voor zowel mensen die niet zo vaak een spel spelen als de meer gevorderden is 'Het Mysterie' een aanrader.



Uitgever: Days of Wonder
Speelduur: 60-90 min.
Auteur: Bruno Faidutti & Serge Laget
Spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .