Peking Mysteries: Het Chinese Detectivespel

Door Astrid Pater

Wat krijg je wanneer je Wie is Het met Cluedo kruist? Dan krijg je een whodunit in een nieuw jasje met de zeer veelbelovende naam 'Peking Mysteries'. Ben je benieuwd waar dit spel over gaat? Lees dan gauw verder.

Peking op zijn kop
Het oude centrum van Peking is niet meer wat het was. Tegenwoordig wordt het centrum geteisterd door het ene mysterie na het andere. De inwoners van Peking weten zich geen raad meer. Hoe moeten al die raadsels worden opgelost? Wie kunnen de inwoners van Peking helpen?

Detectives in de dop
Pak Se, Tja Wat Nu en Soek Mei zijn drie van de zes detectives die je kunt spelen om het mysterie tot een goed einde te brengen. Zij lopen door het centrum van Peking op zoek naar de aanwijzingen die kunnen leiden tot het vinden van de daders. Om het mysterie op te lossen kunnen de detectives bij een aantal mensen langs. De getuigen hebben net als de detectives ook allemaal een van Nederlands tot Oosters verbasterde naam, zoals Meneer Sting Ki en juffrouw So Jong. Naast de 6 burgergetuigen spelen de spion en de Wijze ook een belangrijke rol in het oplossen van de misdaad.

Er is er altijd eentje die liegt
De getuigen geven je aanwijzingen over de dader. Deze aanwijzing lees je met een rode bril op, want de aanwijzing zit verstopt tussen rode Chinese lettertekens. Sommige aanwijzingen zijn heel goed te gebruiken en sommige ook helemaal niet. Op je aantekeningenblokje kun je de verzamelde aanwijzingen opschrijven. En met behulp van een kaart met daarop de afbeeldingen van de potentiële daders kun je na elke aanwijzing een dader wegstrepen. Zo kan een dader een bril dragen of niet, of een litteken op zijn gezicht hebben of niet.
Het spel zou natuurlijk niet spannend genoeg zijn als er niet elke keer een burger tussen zou zitten die liegt. Op deze manier word je namelijk verplicht om ook de Wijze te bezoeken. De Wijze spreekt altijd de waarheid, en hij vertelt je welke burger er heeft gelogen. De aanwijzing van die burger krijgt dan de tegenovergestelde betekenis. Om de aanwijzing van de Wijze te kunnen bekijken gebruik je de speciale spiegel die in het spel is bijgevoegd. Het kaartje van de Wijze is namelijk in spiegelbeeld geschreven.

De spion en de draak
Zonder de aanwijzing van de spion kan je het spel ook niet winnen, want de spion vertelt je naar welke draak je moet om de dader te vinden. De aanwijzing van de spion moet je net als bij de Wijze en getuigen op een speciale manier lezen. In dit geval moet je met je vinger over het kaartje wrijven zodat, door de warmte, letters van het kaartje verdwijnen. De overgebleven letters laten zien naar welke draak je moet.
Het leuke van dit spelaspect is dat de draken niet op een vaste plek op het speelbord liggen. De draken worden gedurende het spel door de spelers verplaatst. Zo kun je een eventuele winnaar bij de goede draak vandaan houden. Als eenmaal de juiste dader is geïdentificeerd, dan is het spel voorbij en is de winnaar bekend.

Conclusie
Er zijn vijftig mysteries die waarschijnlijk alle 50 met veel plezier opgelost zullen worden. Het spel zal dus zeker zo'n 50 keer gespeeld moeten worden. Maar dat lijkt me voor de echte spelletjesfanaten geen probleem. Erg leuk zijn de gadgets om de aanwijzingskaarten te kunnen lezen. Vooral de verdwijnende inkt sprak mij erg aan. Maar de rode bril en de spiegel doen er niet veel voor onder. Kortom Peking Mysteries is een hartstikke leuk spel met een originele invalshoek.



Uitgever: Hasbro
Speelduur: 30 min.
Auteur: -
Spelers: 2-6
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 39,99

 

. : B A N N E R S : .