Sudoku het bordspel

Door Jan Willem


Het is alweer even geleden dat de Sudoku-rage door ons land raasde. Veel spellenmakers probeerden mee te liften met het succes en brachten spellen uit die gebaseerd waren op Sudoku. Ook 999 games kon de verleiding niet weerstaan en kwam met haar eigen versie op het puzzelspelletje.

Sudoku...
De speelstukken zien er voor Sudoku-liefhebbers bekend uit. Ten eerste een bord met daarop een veld van negen bij negen, weer opgedeeld in vakken van drie bij drie. Ten tweede 81 tegels met daarop de waardes 1 t/m 9. Voordat er begonnen wordt, worden er negen tegels (met de cijfers 1 t/m 9) op het bord geplaatst, zodat er in elke kolom en in elke rij maar één tegel ligt. Alle andere tegels worden gedekt naast het bord geplaatst.

...hoe ging dat ook alweer?
Elke keer als een speler aan de beurt is pakt een hij een gedekte tegel van naast het bord en plaatst deze conform de Sudoku-regels op het bord. De Sudoku-regels zijn als volgt; "Elk getal mag in elke rij, elke kolom en elk blok (van drie bij drie vakjes) niet meer dan één keer voorkomen!". Elke keer als een speler een tegel op het bord plaatst, telt hij alle tegels in het blok, de rij en de kolom waarin hij zijn tegel legt bij elkaar op. Dit vormen zijn punten voor die ronde, die hij bijhoudt op het scorespoor op de rand van het bord. Als een speler een tegel neerlegt die daar niet had mogen liggen volgens de spelregels dan wordt de tegel verwijderd en eindigt direct zijn beurt (hij krijgt geen punten). Het spel eindigt als een speler een tegel pakt die hij niet meer volgens de spelregels neer kan leggen. De speler met de meeste punten wint het spel.

Kindervariant
Om het spel ook aantrekkelijk te maken voor gezinnen met kleine kinderen is er ook een kindervariant. Aan de achterkant van het bord staat een raster van zes bij zes en er zijn 36 dierenfiches meegeleverd. Hierop kan in principe hetzelfde spel worden gespeeld als het volwassenen spel, waarbij de score ook nog kan worden versimpeld door alleen de fiches in dezelfde rij en dezelfde kolom te tellen (en niet hetzelfde blok).

Conclusie
Voor iedere tegel die omgedraaid wordt, geldt dat er een optimale plek is waar die tegel kan liggen. Serieuze spelers zullen daarom uitgebreid de tijd nemen om alle opties door te nemen, waardoor het spel traag wordt. Over het algemeen gaan daarom de tegenspelers meehelpen en wordt het een soort gezamenlijke puzzel. De winnaar wordt dan de speler die de tegels weet te trekken die de meeste punten opleveren. Hierdoor wordt het meestal wel gezellig aan tafel, maar de bordspelervaring is dan natuurlijk weg. De kindervariant komt op hetzelfde neer, waarbij het natuurlijk wel een eenvoudige manier is om kinderen te laten wennen aan de Sudoku-regels. Het is een goede poging om van Sudoku een bordspel te maken, maar uiteindelijk wordt het nooit een echt spel. Gewoon aardige bezigheidstherapie, dat wel.



Uitgever: 999 Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 1-4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .