Torres

Door Jan Willem


De Duitse spellenauteurs Kramer en Kiesling hebben gezamenlijk in het verleden verscheidene spellen gemaakt die hoog gewaardeerd zijn. In Nederland zijn o.a. Tikal en Maharadja reeds uitgebracht, maar het spel Torres dat toch het in Duitsland prestigieuze "Spiel des Jahres" won in 2000 is dat niet. Och het geeft ook niet, dan maar in het Duits hè

Burchten bouwen
Het basisprincipe is relatief eenvoudig. Het bord is vergelijkbaar met een schaakbord, vierkant en acht bij acht vakjes. Er zijn vierkante burchtdelen die op deze vakjes mogen worden geplaatst, en deze zijn ook stapelbaar. Bij het begin van het spel staan er reeds 8 burchtdelen op het bord, deze vormen het begin van de burchten die door de spelers tijdens het spel worden uitgebreid. Hierbij gelden de beperkingen dat een burcht nooit hoger mag zijn dan zijn grondoppervlak en twee burchten niet horizontaal of verticaal aan elkaar mogen worden gemaakt. Voor het spel begint plaatst iedere speler één pion in zijn kleur naar keuze op het bord, tijdens het hele spel mag er per vakje maar één pion staan.

Actiepunten
Het spel Torres is een actiepuntenspel. Elke keer als een speler aan de beurt is heeft hij vijf actiepunten te verdelen over verscheidene mogelijkheden. Zo mag hij een nieuwe pion op het bord naast een pion van hemzelf plaatsen (2 actiepunten). Een pion horizontaal of verticaal één vakje verplaatsen kost 1 punt, waarbij een pion per stap nooit meer dan één verdieping mag stijgen. Verder mogen burchtdelen naar keuze op het bord worden geplaatst, zolang er maar aan de voorwaarden wordt voldaan (niet aan elkaar maken en niet hoger dan zijn grondoppervlak). Hiernaast mag er ook een actiekaart worden gekocht voor 1 punt. Hierop staan allerlei acties zoals het eenmalig twee verdiepingen mogen stijgen in één stap, het diagonaal mogen bewegen over het bord, of de volgende beurt zeven actiepunten tot je beschikking hebben. Per beurt mag je één actiekaart gratis uitspelen, zolang je hem maar in een eerdere ronde hebt gekocht. Heb je hierna nog actiepunten over dan mag je deze ook omzetten in overwinningspunten, maar dit is niet heel voordelig.

En wanneer heb je gewonnen?
Er zijn tijdens het spel drie tellingen, twee tussentellingen en de eindtelling. Hierbij wordt er per pion punten gegeven, namelijk de hoogte van de pion in de burcht maal het grondoppervlak van de burcht. Staan er meerdere pionnen van één kleur in een burcht, dan telt alleen de hoogste. Pionnen van andere kleuren krijgen wel gewoon de punten die ze verdienen, ook al staan ze niet op het hoogste niveau. Verder zijn er per tussentelling nog bonuspunten te verdienen. Er is één koningsburcht die extra punten kan opleveren tijdens de telrondes als je met tenminste één pion je hierin bevindt.

En als je heel goed bent?
De opdrachtkaarten zijn gekleurd en de spelers kunnen deze ook van tevoren op handen nemen. Hierdoor heeft iedereen dezelfde uitgangspositie en wordt de geluksfactor van het trekken van goede kaarten een stuk kleiner (de ene kaart is wat sterker dan de andere, al ligt dat ook sterk aan de situatie op het bord). Het spel bevat ook nog wat extra opdrachtenkaarten die de spelers punten op kunnen leveren tijdens de telfases. Deze zogenaamde "meisterkaarten" zijn optioneel en worden aangeraden voor ervaren spelers. Omdat potjes tussen ervaren spelers vaak dicht bij elkaar liggen, zijn ze een leuke manier om toch het verschil te maken.

Conclusie
Torres is een erg abstract spelletje. Er zit geen echt thema in, bevat slechts pionnen en vierkantjes en voelt daardoor soms een beetje "droog" aan. Maar het is wel een erg interessant spelletje. Als je de actiekaarten al vooraf verdeeld is de geluksfactor nul en ligt het dus aan het zo efficiënt mogelijk inzetten van je actiepunten. Het spel stuurt je een beetje in wat handig is, maar verder is het toch gewoon logisch nadenken. Daarnaast zijn de speelstukken taalonafhankelijk en een vertaling van de regels is wel te vinden dus laat je vooral niet afschrikken door een Duitse doos. Voor de familiespeler mist het wat mij betreft wat charme, maar voor de wat doorgewinterde spellenliefhebber biedt het een hoop nadenken in een relatief klein doosje. Het genre moet je dus liggen, maar daarin is het zeker één van de betere.




Uitgever: Rio Grande Games
Speelduur: 60 - 75 min.
Auteur: Wolfgang Kramer & Michael Kiesling
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: €34,95

 

. : B A N N E R S : .