Tuchulcha

Door Astrid Pater


Het basisidee van Tuchulcha is te vergelijken met Mens Erger Je Niet. Vanaf je basis, in dit geval je tempel, moet je het bord rond en je pionnen naar het Velthumena (eindbasis) brengen. Ondertussen kun je door je medespelers geslagen worden en daardoor in het bos belanden (de pion ben je dan wel kwijt). Er zijn echter nog een aantal regels bijbedacht waardoor het allemaal iets gecompliceerder wordt. Maar of dat ten goede komt aan het spel moet nog blijken.

Mystical en Ritual Stones
Wie het spel wil winnen moet zoveel mogelijk van zijn pionnen in de Velthumena zien te laten eindigen. Er zijn ook nog twee andere manieren om het spel te winnen, daar kom ik zo nog op terug. Zoals ik al zei, kun je onderweg naar de Velthumena door tegenspelers geslagen worden. Klinkt eenvoudig, maar er zit een addertje onder het gras. Bepaalde stenen kunnen je pion krachtiger maken. Een Mystical Stone verdrievoudigd de kracht van je pion, waardoor een tegenspeler drie pionnen nodig heeft om die ene van jou te slaan. Wie echter op een Mystical Stone staat moet de volgende beurt deze plek meteen verlaten. Een Ritual Stone levert je dubbele krachten op. Hier mag je overigens zo lang blijven staan als je wilt.

Dobbelen
Om vooruit te komen, gooi je met twee dobbelstenen. Gooi je met beide stenen hetzelfde aantal ogen dan mag je zelfs met een derde dobbelsteen gooien. Dit hoeft niet, want soms kan het zo uitkomen dat je door die extra gooi je eigen pionnen naar het bos stuurt. Als je geslagen wordt door een andere speler moet je het bos in, maar ook als je op een speelveld eindigt met het Tuchulcha-teken. Je probeert dit zoveel mogelijk te ontwijken, maar soms kun je niet anders. Als je bijvoorbeeld van een Mystical Stone komt. Of wanneer andere velden bezet zijn met pionnen van anderen die je niet kunt slaan omdat ze te krachtig zijn. Er mag per veld slechts één kleur pionnen staan. Wie overigens een tegenspeler slaat, mag in dezelfde beurt niet meer verder lopen met deze pion.

Tuchulcha
Een speler kan er voor kiezen om zijn pionnen aan de Tuchulcha te wijden. Deze speler kan nu winnen door alle overgebleven pionnen van tegenspelers het bos in te sturen. Allereerst kost deze verandering de speler zelf 3 pionnen. Deze zet hij op het Tuchulcha-teken in het bos. De pionnen die de speler opoffert, kunnen al in het bos staan, maar mogen ook uit de tempel of Velthumena gehaald worden. Voor de Tuchulcha kiezen heeft ook drie grote voordelen. Je kunt in de eerste plaats niet meer door andere spelers geslagen worden. Je mag voortaan met vier dobbelstenen gooien waarvan je er eentje weglegt na het gooien. In de laatste plaats mag je na het slaan van een speler gewoon verder met de pion en hebben de magische stenen geen betekenis meer.

Lasa Vecuvia
In de versie met vier spelers is er nog een manier om het spel te winnen, en dat is om je pionnen aan de Lasa Vecuvia te wijden. Je krijgt nu vier stenen en daarmee moet je de vier wegen die naar het bos leiden afsluiten. Om je te wijden aan de Lasa Vecuvia kost je vier pionnen die je op dit teken onderaan het bord zet. Ook deze toewijding heeft zo zijn voordelen. Om te beginnen kunnen je pionnen alleen nog naar het bos worden gestuurd door de speler die zich heeft gewijd aan de Tuchulcha. Je kunt wel door andere spelers geslagen worden, maar je pion gaat dan terug naar je starttempel. Ten tweede gooi je wel gewoon met twee dobbelstenen, maar tel je alleen de stenen waar geen pionnen op staan. Over de pionnen spring je dus heen. In de laatste plaats als je nog 1 pion overhebt, mag je kiezen om van één van je dobbelstenen het aantal ogen te lopen als dit betekent dat je anders over de laatste weg naar het bos springt.

Conclusie
Naar mijn mening is Tuchulcha een ongelooflijk leuk spel. Het doet zeker aan Mens Erger Je Niet denken. Vooral wanneer er door de spelers niet voor wordt gekozen om zich tot de Tuchulcha of Lasa Vecuvia te wijden. Wanneer dit wel gebeurt, moet er door de spelers goed worden opgelet of je één van de twee wel zo snel wilt uitschakelen. Alleen de Tuchulcha kan de Lasa Vecuvia echt tegenwerken. Daar staat tegenover dat je natuurlijk de Tuchulcha ook niet te veel in de hand wilt werken. Dit alles maakt het spel op een leuke maar eenvoudige wijze wat diepgaander. Tuchulcha is een zeer geslaagd spel van de Italiaanse uitgever Da Vinci Games.



Uitgever: Da Vinci Games
Speelduur: 30-45 min.
Auteur: Marco Donadoni
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .