Van Dale Familiespel

Door Astrid Pater


Veel Nederlanders hebben wel ergens op een plankje in huis het meest bekende boek van Nederland staan: het van Dale woordenboek. Hier is elk erkend Nederlands woord in opgenomen. Van werkwoorden tot aan de gebruikte scheldwoorden, want deze komen nou eenmaal ook in het taalgebruik voor. Maar goed, niemand gaat er voor zijn plezier een woordenboek bijpakken om de taal wat bij te spijkeren. Met het van Dale Familiespel is er nu een leuke oplossing.

Geheime woord
Elke speler schrijft een vierletterwoord op een papiertje en stopt het in zijn eigen envelop. Gedurende het spel moet de speler de letters van zijn woord verzamelen, waarbij er ondertussen ook geraden wordt naar de woorden van de tegenspelers. Lukt het de speler om als eerste de vier letters van het geheime woord te verzamelen, dan mag hij zich als winnaar van het spel uitroepen. Wordt zijn woord echter vroegtijdig geraden, dan moet hij een nieuw woord verzinnen.

Speelbord
Het speelbord bestaat uit een aantal onderdelen. De draaischijf met een buitenring voor het aantal plaatsen dat verzet mag worden, en een binnenring met getallen die bepaalde opdrachten aanduiden. Daarnaast is er een buitenring met opdrachten in 2 categorieën. Categorie I is voor spelers tot 13 jaar, en categorie II is voor spelers van 13 jaar en ouder. Daarnaast is er nog een middenveld waarop de letters staan die verzameld dienen te worden.

Letters verzamelen
Door op de juiste letter op het speelbord uit te komen, kun je de letter verzamelen. Je moet daarvoor wel een opdracht uitvoeren. Deze wordt bepaald door het getal dat je draait in de binnenring van de draaischijf. Voer je de opdracht goed uit, dan kun je een chip op de letter leggen, doe je het niet goed, dan wacht je tot de volgende beurt. Een lettervakje mag maximaal 4 chips bevatten. Heb je deze letter toch in je woord, dan moet je een medespeler uitdagen.

Woordenstrijd
Het vakje met de bokshandschoenen staat voor de woordenstrijd. De cijfers van zowel de binnenring als de buitenring van de draaischijf bepalen de strijd. Zo moet je zoveel mogelijk woorden verzinnen die eindigen op boek van tenminste drie lettergrepen. Of moet je zoveel mogelijk verschillende woorden geven voor eten. De speler die dit het langste volhoudt, wint de woordenstrijd. Alleen de uitdager kan echt winnen of verliezen. Wint hij de woordenstrijd dan kan hij van de gedaagde een chip van het veld halen en er zelf een bijleggen. Verliest hij, dan haalt de tegenstander een chip van de verliezer van het veld.

Moeilijkheidsgraag
De moeilijkheidsgraad van het van Dale Familiespel ligt niet al te hoog. De eerste categorie vragen en opdrachten zijn zeer geschikt voor de jongere spelers, hoewel ze soms in de tweede categorie ook al een aardig eindje kunnen meekomen. De tweede categorie vragen en opdrachten is voor volwassen toch aan de te makkelijke kant. Daarom zal het spel voor hen snel vervelen. Het is belangrijk dit in het achterhoofd te houden en het spel vooral te zien als educatief spel voor de kinderen.

Conclusie
De volwassen speler die op zoek is naar een echte taaluitdaging zal aan het van Dale Familiespel weinig lol beleven. Gelukkig is er voor diegenen het Grote van Dale spel. De benaming Familiespel zegt het al, het is vooral geschikt voor de jonge gezinnen. Kinderen kunnen hier nog veel van leren op het gebied van de Nederlandse taal, en dat is helemaal niet zo slecht. Op speelse wijze en op tal van manieren kunnen de kids hun moedertaal beter en beter onder de knie krijgen. Het van Dale Familiespel zit educatief goed in elkaar en is nog leuk ook!



Uitgever: Jumbo
Speelduur: 60 min.
Auteur: -
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -

 

. : B A N N E R S : .