Beestenveiling

Door Astrid Pater

In Beestenveiling sta je te springen om een Koppige Ezel, een Gezonde Vis, een haantje de voorste of een Leeuwenkoning. Terwijl je in het echte leven niet altijd zit te wachten op iemand die zo koppig is als een ezel of alsmaar een haantje de voorste. In Beestenveiling kunnen ze je echter naar de overwinning leiden, maar de pechvogel en de krokodillentranen kunnen je ondergang betekenen.

Verzameling dieren
Het doel van Beestenveiling is om een dierenverzameling met de hoogste waarde te krijgen rekening houdend met het feit dat de speler met de minste waarde het spel sowieso verliest. Hoe kun je dan aan dieren komen? Nou simpel door te bieden op de aangeboden beesten. Alle spelers krijgen een setje kaarten waarmee ze de veiling door mee moeten zien te komen. Is je geld eenmaal uitgegeven dan zie je het natuurlijk niet meer terug. Houd daar rekening mee tijdens het veilen en bedenk dat er in totaal 16 dierkaarten zijn waarvan er 13 positief en 3 negatief. En die negatieve wil je echt niet in handen krijgen!

Veiling van de positieve kaarten
Er wordt een dierkaart van de stapel omgedraaid en de jongste speler mag het eerste bod uitbrengen. De volgende speler mag passen of een hoger bod uitbrengen. Dit gaat net zolang door tot alle spelers op één na hebben gepast. Deze speler krijgt de kaart en is zijn biedkaarten kwijt. De andere spelers nemen hun biedkaarten weer in de hand. Heb je eenmaal gepast dan doe je die ronde niet meer mee. Als alle spelers meteen passen, krijgt de speler die als laatste in de ronde aan de beurt was de kaart kosteloos. 

Veiling van de negatieve kaarten
Bij het veilen van de negatieve kaarten gaat het er net even anders aan toe. Niemand wil natuurlijk een negatieve kaart hebben en door allemaal te passen, kun je de kaart zo in de maag van de laatste speler splitsen. Om dat te voorkomen heeft Reiner Knizia een speciale veilingregels in het leven geroepen. De speler die nu als eerste past, moet de kaart in handen nemen. Deze speler mag echter wel zijn biedkaarten terug in de hand nemen terwijl de andere spelers hun biedkaarten kwijt zijn. In Beestenveiling is het dus belangrijk om strategisch te bieden. Niet te snel te hoge bedragen bieden op minder waardevolle dieren. Maar ook niet meteen al je geld inzetten op het beste paard van stal. Zonder geld kun je immers niet bieden op de negatieve kaarten en dat kan je punten kosten.

Conclusie
Beestenveiling is een leuk en strategischer kaartspel dan dat je in eerste instantie zou verwachten. Je moet niet te snel te veel geld uitgeven, maar ook niet te aarzelend bieden. In beide gevallen staat er VERLIEZER groot op je voorhoofd. Soms is het beter om een negatieve kaart te incasseren en eieren voor je geld te kiezen zodat je later een waardevolle positieve kaart te pakken krijgt. Zorg er vooral voor dat je niet te snel door je geld heen bent, want zonder geld kun je natuurlijk niet bieden en zullen de negatieve kaarten op jou bordje belanden. Bied dus slim op de Beestenveiling! Je kunt alvast oefenen op de site van University Games: http://www.universitygames.nl/default.aspx?onlinegames



Uitgever: University Games
Speelduur: 30 min.
Auteur: Reiner Knizia
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 8,95

. : B A N N E R S : .





">Colofon | Disclaimer