Bohnanza

Door Astrid Pater

Boontje komt om zijn loontje, je eigen boontjes doppen of een heilig boontje, we kennen de spreekwoordelijke gezegdes allemaal. Maar nu met Bohnanza leveren bonen je ook nog het nodige geld op, mits je natuurlijk je bonen goed verbouwd, en slim weet te handelen met je medespelers. Hebben we het hier over wonderbonen, zoals in Japie en de Bonenstaak?

Toch je eigen boontjes doppen
We hebben het hier gewoon over blauwe bonen, rode bonen, sojabonen, tuinbonen en nog veel meer van die bonen die gewoon uit de tuinbouw komen. Maar ze leveren wel degelijk geld op, zolang je je boontjes goed dopt. En als je de meeste goudstukken verdient, dan ben je de beste bonenverbouwer en win je het spel.

Bonen verbouwen
Aan het begin van het spel krijg je zeven kaarten. Deze speel je uit in de volgorde zoals je ze van de stapel hebt gepakt. Elke beurt begint met het uitspelen van de eerste kaart in je hand. Je mag eventueel ook de tweede kaart spelen. Deze leg je op een schoon bonenveld, of sluit je aan bij een soort boon dat je al aan het verbouwen bent. Bij de volgende stap moet je van de stapel twee kaarten omdraaien. Deze moet je verplicht spelen. Kun je ze zelf gebruiken dan kun je ze aanleggen op je bonenveld. Maar soms heb je er geen belang bij. Dan kunnen er twee dingen gebeuren, of je moet een bonenveld leeghalen (dit moet het bonenveld zijn dat het meeste opbrengt), of je medespelers moeten belang bij de kaart hebben en dan kun je gaan handelen. In de derde fase van het spel kun je verder handelen. Daarna geef je de beurt aan de volgende speler. Je pakt drie kaarten om je hand aan te vullen en de volgende speler gaat verder.

Het derde bonenveld
Je begint het spel met twee bonenvelden. Op elk veld kun je een soort bonen verbouwen. Bonen verbouw je door de kaarten die je in hand hebt uit te spelen op je bonenveld. Elke boonsoort heeft een bepaalde waarde. Hoe lager de waarde, hoe meer muntstukken ze opleveren. Een tuinboon heeft waarde 6 en levert met drie kaarten drie goudstukken op. Een blauwe boon heeft daarentegen waarde 20 en levert slechts 4 goudstukken op bij 10 kaarten op een veld. De waarde van de kaart geeft overigens aan hoeveel kaarten er van in het spel zitten. Om meer bonen te kunnen verbouwen is het dus handig om snel een derde bonenveld er bij te kopen. Dat kost je drie goudstukken. Maar het levert uiteindelijk veel meer op.

Conclusie
Bohnanza is een leuk handelsspelletje, en als je het slim speelt, kun je flink wat goudstukken verdienen. Je kunt je medespelers flink laten betalen voor een goede boon, en er zo zelf ook een slaatje uit slaan.
Bohnanza is een blijvertje, en staat al jaren in diverse verkoop top 10's van spelletjes. De echte fanaten kunnen er geen genoeg van krijgen. Gelukkig is er voor hen ook een uitbreidingszet, zodat ze nog vele uren meer boontjes kunnen verbouwen.



Uitgever: 999 Games
Speelduur: 45 min.
Auteur: Uwe Rosenberg
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 7,99

. : B A N N E R S : .