De Kolonisten van Catan: het snelle kaartspel

Door Jan Geerling

Soms is het een dunne lijn tussen het publiek geven wat het wil en simpelweg iets uitmelken. De spelserie Trivial Pursuit begon me bijvoorbeeld danig de keel uit te hangen met de zoveelste poging een DVD / interactieve editie op de markt te brengen. Wat is er mis met het basisspel? Van Catan bestaan er inmiddels ook diverse spelsoorten. Catan het Kaartspel bestond al, en dan is er nu… Catan het SNELLE kaartspel.

Handige voordeeltjes
Persoonlijke issues aangaande uitmelken even opzij nu, want ik ga dit spel toch echt als op zichzelf staande titel proberen te recenseren. In het snelle kaartspel moet de speler uiteraard weer straten, dorpjes en steden bouwen en daarmee punten verdienen. De grondstoffen krijg je deze keer niet door een worp van de dobbelsteen, maar door te ruilen met de algemene pot, trekken bij de tegenstander (en daarna een mindere kaart te geven) of je neemt/ruilt het van de afneemstapel. Dat mag echter niet zomaar. Door straten te bouwen mag je (extra) grondstoffen ruilen en door een ridder te bouwen mag je bijvoorbeeld een extra grondstof nemen. Door slim te bouwen scoor je dus niet alleen punten, maar ook handige voordeeltjes.

Nuttige stadsuitbreidingen
In dit spel zijn de bouwmogelijkheden echter niet oneindig. Op een gegeven moment zijn de ridders, straten en wat niet meer op. Wil je toch bouwen? Dan moet je de kaartjes van je tegenstander pikken. Hiermee kan je ze dus ook hun voordeeltjes ontnemen. Met name als men met meer spelers speelt, levert dit een tactisch element op. Wat ga je bouwen? Van wie steel je iets? Je kan je tegen het stelen van je ridders en straten beveiligen door bijvoorbeeld stadsmuren of een kerk te bouwen. Maar je kunt ook Universiteiten of bibliotheken bouwen die je voordeeltjes opleveren. Zo kan je het recht krijgen om in de kaarten van je tegenstander te kijken voordat je een kaart trekt.

Speeltip voor 2 spelers
Met twee spelers ontdekte ik echter een nieuw soort tactiek: blijven inhakken op mijn tegenstanders tot er niks meer van ze over is. Je hebt eigenlijk alleen een extra ridder nodig zodat je in elk geval genoeg kaarten mag blijven pakken van de afneemstapel. Vervolgens gebruik je alles wat je hebt alleen maar om dingen af te pakken van je tegenstander. Mocht je tegenstander de fout maken door echt te investeren in een tactiek of het navolgen van simpelweg puntjes pakken, dan zal hij/zij het betreuren.

Conclusie
Catan het snelle kaartspel komt als tactisch spel het beste tot zijn recht als je met meerdere spelers speelt. Simpelweg op elkaar inhakken zoals met twee spelers is er dan niet meer bij. Je zult je verdediging op orde moeten hebben, bewust keuzes moeten maken in wat de beste weg naar het scoren van punten is. Het spel blijkt dan verrassend tactisch. Dus ondanks het feit dat ik even moest zuchten bij weer een spelletje met het Catan-label kan ik dit spel toch aanraden. En om het prijsje van nog geen tien euro hoef je het al helemaal niet te laten…Uitgever: 999 Games
Speelduur: 30 min
Auteur: Klaus Teuber
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: € 9,95

. : B A N N E R S : .