De Grote Dalmuti
Door Astrid Pater
In de Grote Dalmuti draait alles om het verkrijgen en behouden van de hoogste rang: Grote Dalmuti. Zoals in de meeste maatschappijen brengt een hoge rang grote voordelen met zich mee, dat geldt dus ook voor het Grote Dalmutischap. Stel je eens voor dat je je volgelingen, en in het bijzonder de Grote Dienaar het smerige werk voor je kan laten doen. Handig toch? Maar pas op, onderdanen staan er ook om bekend zo nu en dan in opstand te komen.
Wordt Grote Dalmuti
Bij de Grote Dalmuti draait alles erom als eerste je kaarten kwijt te raken. Wie dat als eerste lukt wordt Grote Dalmuti, wie dat als tweede lukt wordt Kleine Dalmuti. Wie dat overigens als laatste en een na laatste lukt worden respectievelijk Grote Dienaar en Kleine Dienaar. De kaarten hebben een waarde van 1 tot en met 12 (1 is hoog en 12 is laag). Van de 1 zit er slechts 1 kaart in het spel en van de 12 twaalf en ga zo maar door. Naast de cijferkaarten zijn er ook nog twee narren. Wanneer deze in combinatie met een cijferkaart worden uitgespeeld krijgen de narren dezelfde waarde. Worden ze echter los uitgespeeld, dan zijn ze 13 punten waard en hebben dus de laagste waarde.
Kaarten uitspelen
De speler die uitkomt, bepaalt met hoeveel kaarten er in een slag gespeeld wordt. Legt de speler 4 twaalven neer, dan moet de volgende speler vier tienen, negens, achten etc. neerleggen. Zo wordt er doorgespeeld tot iedereen heeft gepast. De speler die het laatst kaarten heeft neergelegd, wint de slag en mag uitkomen voor de nieuwe slag. Is een ronde voorbij dan worden er punten verdeeld. De Grote Dalmuti krijgt voor alle medespelers 1 punt en zo wordt het rijtje afgegaan en krijgt iedere lagere rang 1 punt minder dan de voorganger en de Grote Dienaar krijgt helemaal niks. Voor de volgende ronde begint, gaan alle spelers op volgorde van rang zitten. De Grote Dalmuti verplaatst natuurlijk niet, dus als alle andere spelers van plek verwisselen, kijkt de Grote Dalmuti toe.
Het belang van de rang
Zoals ik al eerder heb genoemd heeft het hebben van een hoge rang zo zijn voordelen. Wanneer de kaarten voor de nieuwe ronde zijn verdeeld krijg je als Grote Dalmuti de twee beste kaarten van de Grote Dienaar en geef je twee willekeurige kaarten terug aan deze beste Dienaar. Hetzelfde doen de Kleine Dalmuti en de kleine Dienaar, alleen gaat het dan om 1 kaart. Met alle spelers die daar nog tussen zitten gebeurt verder niks. Naast dit kaartvoordeel wat het voor de lagere rangen lastiger maakt om promotie te maken, kun je als Grote Dalmuti misbruik maken van je macht en je onderdanen opdrachten laten doen (haal eens wat eten, ga op de grond zitten, schenk mijn glas nog eens vol). Een onderdaan kan braaf de bevelen opvolgen, maar natuurlijk ook in opstand komen. En wat als de rollen omgekeerd zijn...
Conclusie
De Grote Dalmuti is een ontzettend leuk kaartspelletje voor op vakantie of zelfs in de kroeg. Wie de rangen een beetje serieus in het spel integreerd kan een mooie situatie van machtsmisbruik creëren. En dat draagt zeker bij aan de lol van het spel. Het spel zelf is niet al te moeilijk, en wie een beetje handig speelt blijft niet te lang met hoge kaarten zitten, of met te veel van hetzelfde soort. Uiteindelijk komt er toch ook een dosis mazzel bij het spel kijken. Je kunt nog zo'n goede strategie utidenken, een medespeler kan altijd roet in het eten gooien. Wat mij betreft is De Grote Dalmuti een goede starter voor een spelletjesavond of gewoon een leuke afsluiter van een avondje tijdens de vakantie.
Uitgever:PS-Games
Speelduur: 14 min.
Auteur: Richard Garfield
Spelers: 4-8
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -