Minoes - De kat in de zak
Door Jan Willem de RoosIedereen heeft wel eens een kat in de zak gekocht, maar wie verwacht er nu dat er ook goede katten in een zak kunnen zitten? Je moet bij dit spelletje dan ook niet bang zijn om een kat in de zak te kopen, maar wél voor de verkeerde zak met katten. Wie laat de slechte katten lopen en koopt alleen de goede?
Katten…
De voorbereidingen van het spel zijn eenvoudig. Elke speler krijgt een identiek stapeltje kaarten met daarop “goede katten” (zij leveren 0, 3, 5, 8, 11 of 15 punten op), “slechte katten” (zij kosten -5 of -8 punten) en twee honden. Daarna krijgt elke speler 15 munten om mee te bieden en dan kan het spel beginnen. Het spel wordt gespeeld in biedrondes en iedere ronde legt elke speler één kaart gedekt in de pot. De startspeler draait de eerste kaart open en begint de ronde met het bieden van ten minste één munt. De volgende speler heeft de mogelijkheid om hoger te bieden of te passen. Als een speler past krijgt hij munten van de bank, maar de eerste speler die past krijgt altijd de minste munten (afhankelijk van het aantal spelers) en moet de volgende kaart opendraaien. Hierdoor krijgen de overgebleven spelers meer informatie over welke kaarten er precies liggen voordat ze besluiten om hoger te bieden of ook te passen. Elke volgende speler die past krijgt steeds meer munten van de bank en draait steeds een nieuwe kaart extra open. De speler die het hoogste bod heeft uitgebracht draait de laatste kaart open, betaalt de bank wat hij geboden heeft en legt de gekochte kaarten vervolgens voor hem.
… en honden
Spelers kunnen er ook voor kiezen om een hond gedekt in te leggen. Er zijn twee soorten honden, grote en kleine. De grote honden zorgen ervoor dat de hoogste kaart uit het huidige aanbod uiteindelijk verdwijnt, de kleine honden zorgen ervoor dat de laagste kaart verdwijnt. Liggen er toevallig twee of meer honden in de pot, dan gaan zij met elkaar spelen en gebeurt er niets. Het spel gaat door tot alle kaarten zijn verkocht. Hierna kijkt elke speler hoeveel punten hij heeft verzameld (alle kaarten die hij heeft gekocht) en telt vervolgens hier zijn overgebleven munten bij op. De speler met de meeste punten wint het spel.
Conclusie
Minoes is een prima spellensnack, als afsluiter voor een zware spellenavond of als tussendoortje voor als je even niet zoveel tijd hebt. Doordat het onvoordelig is om als eerste te passen (en dus relatief weinig munten van de bank te krijgen) zullen spelers het liefst blijven doorbieden, terwijl dat eigenlijk al lang niet meer slim is. Als iemand vervolgens akelig veel munten biedt voor wat uiteindelijk nul punten oplevert is het voor de overige spelers een hilarisch spelletje. Het is een prima spelletje voor drie, maar komt met vier of vijf spelers nog net iets beter tot z’n recht. Door de relatief korte speelduur is het zowel leuk voor kinderen met nog niet al te veel concentratievermogen als veelspelers die even rust willen van de zware beslissingen. Minoes misstaat niet in de betere spellenkast.
Uitgever: 999 Games
Speelduur: 20 min.
Auteur: Friedemann Friese
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Prijs: -