Paladin

Door Astrid Pater


De paladijnridders komen eens in de zoveel tijd samen. Zij bespreken dan hun avonturen en wie daaraan de meeste eer behaalt. De speler die de dapperste reizen onderneemt, zal ook de meest geëerde paladijn worden, en daar is iedereen natuurlijk op uit.

Zwaarden
Eer vertaalt zich in het veroveren van zoveel mogelijk zwaarden. In de startopstelling worden er zoveel zoektochtkaarten opengelegd als er spelers zijn. In de eerste ronde zullen bij alle zoektochtkaarten paladijnkaarten worden gelegd. Zo is elke speler bij een zoektochtkaart de leidende paladijn. Daarna worden de rest van de kaarten om de beurt uitgespeeld, zodat alle spelers bij alle zoektochtkaarten een paladijnkaart hebben liggen (en niet meer dan een). Vrij simpel, maar we zijn er nog niet.

Waarden
De paladijnkaarten hebben allemaal een waarde van 0 tot en met 9. De speler die de hoogste waarde bij een zoektochtkaart heeft liggen, wint deze kaart en verovert een bepaald aantal zwaarden. Wanneer een speler aan de beurt is, mag hij onder een kaart van een tegenstander (de laatstgespeelde in een rij). Je kunt dus bij het aanleggen van je kaart rekening houden met wat tegenspelers al hebben gespeeld. Wanneer het tijd is om te kijken wie de sterkste kaart heeft, kun je ervoor kiezen een kaart terug in handen te nemen. Stel je hebt met een redelijke kaart met een extra zwaard, maar er ligt al een kaart met een hogere waarde. Dan kan het verstandig zijn je kaart ongezien terug in handen te nemen, zodat je hem later in het spel weer kunt uitspelen.

Speciale kaarten
Maar er zijn nog een aantal andere zaken waar je bij stil moet staan. Zo zijn sommige kaarten speciaal. Deze hebben een rood cijfer en een bonuszwaard. Weet je hiermee een zoektochtkaart te bemachtigen, dan verdien je een extra zwaard. Verder is de 9 de machtigste kaart, maar kan deze verslagen worden door de 0. De 0 wordt daarentegen door alle andere kaarten verslagen (inclusief de 9 als deze na de 0 wordt gespeeld). Zo kan het dus ook verstandig zijn een gespeelde 0 weer terug in je handen te nemen.

Conclusie
Paladin is een kaartspelletje dat het beste tot zijn recht komt met 4 of 5 spelers. Het is goed te spelen met drie spelers, maar het wordt tactisch een stuk interessanter wanneer er dus nog meer spelers zijn. Paladin is een spelletje dat er vooral in het begin nog eens bijgepakt zal worden, maar voor de lange termijn is het geen blijvertje. Daarvoor verschijnen er te veel en te snel nieuwe spellen op de markt.



Uitgever: Kidult Game
Speelduur: 20-30 min.
Auteur: Joseph Viglioglia
Spelers: 3-5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .





Colofon | Disclaimer