Puerto Rico: Het Kaartspel

Door Astrid Pater

Dat het Puerto Rico bordspel zich misschien wel het beste spel van 2003 mocht noemen, was volkomen terecht. Het spel zat strategisch zeer goed in elkaar en wist, ondanks de lange duur van een potje, tot het einde te boeien. Nu is het 2004 en komt Ravensburger/Alea met een kaartspelversie van Puerto Rico. Zal het een teleurstelling worden voor de fans van Puerto Rico het bordspel, of valt het allemaal wel mee en is deze kaartspelversie een welkome aanvulling in je eigen bordspelcollectie.

Gebouwen bouwen
Het doel van Puerto Rico het kaartspel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Dit doe je door gebouwen te bouwen (want die gebouwen leveren punten op). Nadat een speler zijn twaalfde gebouw heeft gebouwd, houdt het spel meteen op. Vervolgens wordt dus de puntentelling opgemaakt en weten we wie het spel gewonnen heeft. Dan ga ik nu over tot een korte verdere uitleg van het spel, en zal toelichten hoe deze gebouwen dan op de tafel terechtkomen.

Rollen kiezen
Net als in het bordspel moeten de spelers weer kiezen uit een aantal verschillende rollen. De eerste speler (met de gouverneurskaart) kiest een rol en voert de actie, en desgewenst het privilege uit. De speler na hem voert nu ook dezelfde actie uit alleen zonder privilege en zo gaat het door tot iedereen aan de beurt is geweest. Uit de overgebleven rollen kiest de tweede speler een rol en voert weer de actie uit met het privilege. Wanneer iedereen aan de beurt is geweest worden de rollenkaarten teruggelegd. De gouverneurskaart gaat naar de volgende speler en het rollenspel begint opnieuw.

Welke rol voor welk moment?
Om gebouwen te bouwen heb je kaarten nodig. Op het gebouw (in feite ook een kaart) staat aangegeven hoeveel deze kost. In de bouwmeesterfase kun je er een gebouw bouwen en leg je de kaarten uit je hand, die je voor het gebouw hebt betaald, op de aflegstapel. Door andere rollen te kiezen zoals de Goudzoeker of de Raadsheer kun je weer aan kaarten komen. Maar ook door in de opzichterfase goederen te produceren en die later in de handelaarfase weer om te zetten in kaarten kun je dus aan nieuwe kaarten komen om meer gebouwen te bouwen.

Strategie
Deze kaartspelversie bevat nog steeds de nodige strategie, die natuurlijk in de soep kan lopen door keuzes van je medespelers. Edoch, door slim te spelen kun je een spel toch weer naar je hand zetten. Het grote verschil met het bordspel is dat het kaartspel minder diep is, oftewel het spel is overzichtelijker en eenvoudiger. Wel zo prettig voor spelliefhebbers die niet zo houden van al te ingewikkelde spellen.

Conclusie
Zelf ben ik zeer te spreken over Puerto Rico het kaartspel. Het spel is toegankelijker dan het bordspel, omdat er net wat minder regeltjes bij komen kijken. Daarnaast hoef je bij het kaartspel tenminste niet bang te zijn al te veel onderdelen kwijt te raken, want we spelen met kaarten en niet met kartonnen muntstukjes en houten fiches. Zoals ik al zei, is het kaartspel wat toegankelijker en dus binnen familiekring ook wat sneller te spelen (en uit ervaring weet ik dat het een voordeel kan zijn, want niet iedereen is even dol op het spelen van spellen, laat staan het uitvogelen van 101 regeltjes). Hoewel ik denk dat die-hard fans de versimpeling misschien nu zullen toejuichen vind ik het spel als geheel zeer geslaagd.



Uitgever: Alea Spiele
Speelduur: 45 min.
Auteur: Andreas Seyfarth
Spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Prijs: -

. : B A N N E R S : .





act | Over SnelSpel.nl | Colofon | Disclaimer