Richelieu

Door Astrid Pater


In de Franse geschiedenis zijn vele strijden gevoerd om de macht in Frankrijk in handen te krijgen. De meest bekende naam die aan het hoofd van Frankrijk heeft gestaan is misschien wel Napoleon Bonaparte. Maar vandaag zal niet zijn strijd gestreden worden, maar de strijd tussen Armand Jean du Plessis (kardinaal Richelieu) en koningin Maria de Medici.

Poltieke macht
Het doel van Richelieu is zoveel mogelijk politieke macht in handen te krijgen. De speler die aan het einde van het spel de meeste machtspunten heeft verworven, wint het spel. De 48 kaarten worden geschud en daarna in rijen van 4 bij 12 open op tafel gelegd. Van de 14 fiches die in het spel zitten, worden er blind 8 getrokken en op de kaarten in het spel gelegd. Tenslotte worden de 6 eigendomsbewijzen over de beide spelers verdeeld en kan het spel beginnen.

Van buiten naar binnen
Op elke kaart staan een aantal zaken weergegeven: de regio, het aantal wapens, en de symbolen. Iedere beurt mag een speler één of twee kaarten pakken die aan de buitenkant van de rijen liggen. Hoeveel kaarten de speler kan pakken is afhankelijk van het aantal wapens op de kaart. Een speler mag maximaal twee wapens pakken. Er wordt dus een kaart gepakt met twee wapens, of twee kaarten met beide één wapen.

Eigendomsbewijzen en fiches
Met eigendomsbewijzen kan een speler een kaart voor de tegenstander 'blokkeren'. Deze mag niet meer door de ander gepakt worden, tenzij de speler zelf een eigendomsbewijs inlevert. Op deze manier kun je kaarten bij je tegenstander vandaan houden en er dus een kostprijs aan hangen. Soms pak je een kaart met een fiche. Meestal staat hier een wapen of symbool op, maar soms ook dat je een ingeleverd eigendomsbewijs kunt terugvorderen.

Puntentelling
Als alle kaarten van tafel zijn, begint de puntentelling. Van elke streek wordt gekeken wie de meeste wapens in bezit heeft. Wie de meeste wapens heeft, krijgt het aantal punten als wapens dat hij in bezit heeft. Heeft een speler alle wapens in bezit dan krijgt hij ook nog eens 5 extra bonuspunten. Voor symbolen geldt precies hetzelfde. Wapens en symbolen op de fiches tellen overigens gewoon mee.

Alles om de tactiek
Bij Richelieu draait eigenlijk alles om de tactiek. Zorg ervoor dat je van alle soorten wapens en symbolen iets in handen hebt, en voorkom daarmee dat de ander bonuspunten krijgt. Let daarbij ook weer op dat je hier niet te ver in doorslaat zodat de andere speler overal een meerderheid kan vergaren. Het is een kwestie van keuzes maken en goed opletten wat de andere spelers aan kaarten in het bezit heeft.

Conclusie
Richelieu is een uiterst interessant kaartspel om te spelen. Niet alleen zijn de regels eenvoudig en kun je in no time aan de slag, maar het tactische aspect maakt het spel blijvend leuk om te spelen. Al gauw heb je als speler de neiging om je op een bepaald doel in te stellen en vergeet je daarbij wat er verder gebeurt. Je moet dus scherp blijven. Om de politieke macht te vergaren moet je tactisch en sluw zijn, net als vroeger.



Uitgever: Ravensburger
Speelduur: 45 min.
Auteur: Michael Schacht
Spelers: 2
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Prijs: € 15,95

. : B A N N E R S : .